Anna Stuartovna
sjednotila Británii

Anna Stuartovna
sjednotila Británii

1. 8. 2014

Anna Stuartovna nastoupila roku 1702 na anglický, skotský a irský trůn, když ale 1. srpna 1714 umírala, byla už panovnicí Velké Británie a Irska. Právě za její vlády byl roku 1707 přijat zákon o unii, podle kterého se "dvě království Skotska a Anglie navždy spojily do jediného království pod jménem Velká Británie". Anna se tak stala první britskou panovnicí, zároveň ovšem byla poslední korunovanou hlavou ze stuartovské dynastie.

Anna sice během svého nejspíš šťastného manželství s Jiřím Dánským nejméně osmnáctkrát otěhotněla, většinou ale potratila, případně se dítě narodilo mrtvé. Syn Vilém, který přišel na svět v červenci 1689, pak zemřel v 11 letech na neštovice. Po smrti královny, která se do dějin zapsala i tím, že jako poslední ostrovní panovník vetovala parlamentu zákon, nastoupila na trůn hannoverská dynastie. Od jejího prvního krále Jiřího I. pak vede přímá linie až k současné královně Alžbětě II.

Velká Británie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...