Síla osobnosti
Olgy Sommerové

Síla osobnosti
Olgy Sommerové

2. 8. 2014

Portréty neznámých lidí i slavných osobností, často na pozadí historických událostí, tvoří páteř díla přední české dokumentaristky Olgy Sommerové, která 2. srpna oslaví pětašedesátiny. Za pětatřicet let své režijní kariéry natočila stovku filmů, za něž získala několik desítek cen na domácích a zahraničních festivalech. Bestsellery se staly i její tři knihy rozhovorů O čem sní ženy a kniha O čem sní muži.

"Zajímá mě úloha osobnosti v dějinách, umělecká výpověď o stavu světa nebo historické události zasahující do našich dnů," vysvětlila Sommerová, k jejímž posledním snímkům patří Magický hlas rebelky (2014) o zpěvačce a signatářce Charty 77 Martě Kubišové či Věra 68 (2012) o gymnastce Věře Čáslavské.

Sommerová absolvovala dokumentární tvorbu na FAMU. Poté krátce působila jako redaktorka dokumentaristické redakce Československé televize a od 80. let pracovala ve svobodném povolání pro Krátký film Praha. V roce 1991 se stala pedagožkou na FAMU, kde od roku 1994 vedla osm let katedru dokumentární tvorby, než v roce 2002 z FAMU odešla. Od letoška je místopředsedkyní nové strany exministra životního prostředí Martina Bursíka, Liberálně ekologické strany.

Z prvního manželství s Vladimírem Sommerem má syna Jakuba (kameraman) a z druhého manželství s dokumentaristou Janem Špátou má dceru Olgu (režisérka).

dokument režiséři
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.