Zapomeňte na burgundu.
Už i Francouzi milují saké

Zapomeňte na burgundu.
Už i Francouzi milují saké

4. 8. 2014

Svět se opravdu mění. Japonské saké, donedávna laciné a vysmívané víno z kvašené rýže, začíná být ve Francii stále více módní záležitostí. Po dobrém obědě, na kterém si Francouzi stále potrpí, nenásleduje sklenka burgundského, ale právě rýžové víno. Nejen v Paříži s ním Japonci bodují.

Ta třeba Toširo Kuroda, který je považován za průkopníka saké ve Francii, nabízí šedesátku variací saké ve své pařížské prodejně. „Když jsem před osmi lety začínal, nikdo nedával saké degustovat,“ říká tento šedesátník, jenž přišel do Francii před čtyřiceti lety. „Ale v poslední době je o nápoj stále větší zájem, a to je částečně i moje zásluha,“ chlubí se. A upozorňuje na kontroverzního herce Gérarda Depardieua, jenž tento alkohol údajně miluje. 

Toširo Kuroda založil sdružení Labužníci saké s šéfkuchařem restaurace Jiří V., která získala dvě michelinské hvězdičky, Erikem Briffardem a Olivierem Poussierem, nejlepším sommeliérem světa za rok 2000. Jejich cílem je propagovat saké, zejména mezi šéfkuchaři a sommeliéry.

„Je to kvalitní, rafinovaný produkt,“ prohlašuje Briffard. Průměrná cena jedné lahve nápoje v posledních letech násobně podražila a nyní se ve Francii pohybuje kolem 30 eur (přes 800 Kč). 

Saké je fermentovaný nápoj jako víno, nikoli destilovaný. Jeho chuť závisí na použité vodě, která musí být velmi měkká, na rýži, u níž každý druh má jiný charakter, na kvašení a samozřejmě na dovednosti výrobce. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 14 a 16 stupni. 

Saké se popíjí většinou k jídlu a velmi dobře se snoubí s japonskou kuchyní, ovšem pozadu nezůstává ani proslulá francouzská gastronomie. „Existuje nespočet možných spojení. Suché saké může nahradit bílé víno u mořských plodů. Velmi dobře se saké hodí také ke kozímu sýru. Své místo má rovněž u kuchyní založených na jednoduchosti,“ dodává Eric Briffard. 

víno
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...