Postavte si vlastní betlém

Postavte si vlastní betlém

5. 11. 2011

Čas adventní se rychle blíží a tak přinášíme tip pro kutily: vyrobte si domácí betlém podle vlastních představ. Pokud jde o materiál, můžete použít například dřevo, perníkové těsto nebo tvrzený papír. My se ale zaměříme na hmotu Jovi, podobnou dříve tolik oblíbenému moduritu (k dostání je v potřebách pro výtvarníky, někdy i v papírnictví, 500g za zhruba 60 Kč). Její výhodou je, že ji nemusíme vařit, péci či sušit v troubě (jako kdysi modurit), protože se na vzduchu sama vytvrzuje.  
Opatřete si také omyvatelnou rovnou podložku, malou špachtli, nůž, čtvrtku, váleček na těsto, alespoň dvě nádobky s vodou a starý ručník. Misky s vodou jsou důležité, protože budeme pracovat s hmotou, která ulpívá na rukách. Je proto nutné je často omývat, protože budeme k modelování a uhlazování figurek či jejich částí potřebovat čisté prsty. Voda je nutná i proto, že brání rychlému vysychání povrchu vytvarovaných postaviček a zamezuje tak jejich popraskání. Při samotném modelování pak nesmíme zapomenout navlhčit i jednotlivá místa ve spojích.
Nožem vždy odkrojte kus hmoty, promněte v ruce a na podložce vyválejte placku. Na papírovou šablonu (nejlépe ze čtvrtky) si nakreslete dle předlohy či své fantazie vzory, podle kterých budete vytvářet figurky. Vzory vystřihněte, přiložte na rozválenou hmotu a špachtlí nebo nožem vykrojte obrys. Pokud vám nestačí ploché postavičky a máte sochařské „střevo“, můžete je podle svého gusta vytvarovat do tří rozměrů.

Pro znázornění vlasů, vousů, ale i sena k jesličkám použijte ruční lis na česnek. Z bílé hmoty vyválejte kuličky a lisem je protlačte. Svatozář zhotovíte z drátu.

Po 24 hodinách, kdy figurky dokonale vytvrdnou, se můžete pustit do malování. Nejvhodnější jsou barvy akrylové, akvarelové nebo temperové. Po jejich zaschnutí je dobré figurky přelakovat.

A jaké postavičky by v betlému neměly chybět? Tak především Ježíšek (znázorněný jako novorozeně), Josef a Marie. Dalšími postavami bývají anděl, oslík a pastýř se stádem oveček. Pokud nemáte dost, scénu rozšíří Kašpar, Melichar a Baltazar se svým doprovodem, hudebníci a zpěváci, poustevník či řemeslníci. Fantazii se prostě meze nekladou.

betlém rada stavba
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.