Moje prázdniny: díky rozhlasu do Hamburku
FOTO: autorka

Moje prázdniny: díky rozhlasu do Hamburku

9. 8. 2014

Mám ráda Český rozhlas. Na jedné stanici je pořad „Host Radiožurnálu“. Jednou byla hostem naše zahraniční zpravodajka v Berlíně, Klára Stejskalová, jejíž příspěvky ráda poslouchám.

A když se jí moderátorka zeptala, které místo v Německu je její srdeční záležitost, odpověděla Hamburk. Tato odpověď mi zůstala v paměti.

Ve chvíli, kdy jsem si vybírala jazykový kurz němčiny, jsem si na paní Stejskalovou opět vzpomněla. Bingo. Pojedu do Hamburgu na výlet a zároveň tam budu chodit do školy. Spojím tak příjemné s užitečným.

Bylo to rychlé a velmi dobré rozhodnutí. Už jenom ta cesta, byl zážitek! Z Brna jede přímý vlak do Hamburku a pohodlná cesta trvá 10,5 hodiny. Cestování vlakem nabízí zážitek ze čtení a poslouchání. Na audioknihy z audioteky.cz a knihy stažené do Kindle nedám dopustit! Avšak od Prahy až do Berlína, jsem měla o zábavu postaráno. Seznámila jsem se s báječnými lidmi. Ale to by bylo na dlouhé povídání.

A hele, je tu Hlavní nádraží města Hamburg, 18.května 2014, něco po 19 hodině. Díky Google jsem přesně věděla, jak se dostanu k rodině, kde mi škola domluvila ubytování. Hamburg má důmyslný, pro mne trošku záhadný, systém pásem a tarifů MHD. Při vzpomínce na pokutu v Berlíně, kdy jsme  kdysi s dcerou a mojí mámou přejely o jednu zastávku do dalšího pásma a zaplatily nekřesťanskou pokutu, zakoupila jsem raději jízdenku za 2Eu. Znala jsem  spojení  U-Bahnem, kudy pak pěšky i jak vypadá dům. Dům? Nádherný měšťanský dům zářil bílou barvou. Přivítání v rodině báječné, můj pokoj obrovský, s terasou do zahrady. Co víc jsem si mohla přát? Už jenom, abych to ve škole zvládla. 

Jazyková škola v Hamburku se jmenuje Colón Language Center, má 70 učeben a studují zde němčinu na všech úrovních lidé z celého světa. Radno říct, že já zde byla za naprostého exota. Nikdo se sem nehlásí na týden a nikdo, krom učitelů zde není starší 55let. Ale, co! Já přece chtěla poznat Hamburk, přesvědčit se, zda se s mými chabými znalostmi němčiny domluvím i s aktivními lidmi /nejen se seniory, o které pečuji/ a proto jsem si objednala jen týden. Zástupce školy mne mile přivítala, vše vysvětlila, kupodivu jsem jí rozuměla vše. Škola se nachází ve středu města, na promenádě, na pěší zóně, která se v poledne mění v jedno velké mraveniště, kde všichni jedí na zahrádkách restaurací. Škola se skládá ze 4 krásných domů, které jsou plné učeben a celý den dostupné. Jedna ze sedmdesáti učeben měla být na týden, každý den od 9.00 do 13.00 hod, mojí. První spolužák byl Carlos ze Španělska, pak přišla Kasie z Polska, pak přišel mladičký Japonec, a Korejka, která má rodinu na Ukrajině a další mladí lidé, všichni od 17 do 25let. Ti zde již studují minimálně půl roku, v Hamburku mají buď partnera  nebo zde pracují. Každému jsem musela vysvětlit o čem je můj pobyt v Hamburku. Systém výuky byl super. Měli jsme dvě kantorky, obě naprosto rozené pro tuto práci. Nosné téma lekce, do které jsem se musela  rychle zapojit byl „Film“. Což se mi moc líbilo. Jeden den jsme se přestěhovali do temné učebny a sledovali film „Nikde v Africe“. Film je úžasný. Doporučuji (csfd.cz). Krom tohoto jsme dostali tipy na 25 úspěšných filmů německé produkce, jako je například i u nás známý film „Good bye Lenin“. Bylo úžasné sledovat jak třeba téma „pád Berlínské zdi“ bylo pro mladého Japonce naprosté mimózní.  Holt, svět je obrovský, všude se něco děje a pak  také jiný věk, jiné zájmy. Každý den po 13hodině jsem vyrážela do víru velkoměsta. Škola má úžasnou polohu v samém centru města, blízko jezera Alster. Do přístavu to také není daleko. V blízkosti školy je také naprosto unikátní a rozlehlá a veřejnosti přístupná botanická zahrada Planten un Blomen. Zde jsem udělala nejvíce snímků, neboť jsem tímto prostorem byla fascinovaná. Japonská zahrada, skleníky, Rosarium, terasy, jezírka, dětská hřiště, odpočinková zóna…vše udržované a čisté, přístupné z několika stran a zdarma, kousek od výstaviště, televizní věže, světového hotelu a zajímavého nádraží… Dalších x desítek mých snímků zachycují některé z 2428 mostů. Nádhera!

Hamburk je nejen hanzovní město, ale také samostatně hospodařící spolková země Německa. Je to velmi bohaté a důležité město s obrovským přístavem a kontejnerovým překladištěm. Ale nepředstavujte si špinavý přístav, opilé námořníky a uličky lásky v blízkosti. Hamburk je moderní, otevřené město s mnoha architektonickými zajímavostmi a také se uvádí, že zde žije nejvíce milionářů z celého Německa. Ne každý ví, že Hamburg není přístavem u moře.  K moři je to ještě 100 km. Hamburg leží na Labi a tato řeka je zde tak hluboká a široká, že zde mohou kotvit i ty největší nákladní lodě a zaoceánské parníky. Takže je nasnadě, že dalším mým cílem byla samozřejmě plavba po Labi mezi doky s kontejnery z celého světa. Bylo nádherné počasí, já seděla na horní palubě a užívala si rozhled. Jen fotky za jízdy nejsou vůbec pěkné.

Týden utekl jako voda v Labi a já se vrátila domů. Obohacená, spokojená a s novým přáním. Kéž by se mi podařilo každý rok navštívit jednu jazykovou školu a při té příležitosti poznat zase jiné místo našich sousedů.

Děkuji, paní Kláro Stejskalová a přeji Vám úspěšnou práci v Českém rozhlase.

Moje prázdniny
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.