Kouzlo časů minulých:
Gabra a Málinka

Kouzlo časů minulých:
Gabra a Málinka

11. 8. 2014

První spisovatelka, která se vloudila do mého života byla Amálie Kutinová. Mnohým toto jméno nic neřekne, maličko napoví jméno její dcery, také spisovatelky, Marie Kubátové. Doslova jsem hltal její knížky o Gabře a Málince a nějakým způsobem jsem se dostal k adrese na spisovatelku a napsal "slohovou úlohu" na téma obdivu k ní a jejímu psaní.
 
Odpověděla mi pěkným dopisem a fotografií s podpisem, kterou ať hledám, jak hledám, nalézt nemohu. Takže jste o ni přišli. Samozřejmě jsem se tím chlubil spolužákům na gymnáziu a snažil se o časté dopisování s paní Amálií. Měla se mnou trpělivost, a tak jsem ji určitě připravil o spoustu času, který mohla využít mnohem lépe.
 
Poslal jsem jí také několik básniček, které jsem psal pro děti. Pochválila je a dala mně kontakt na dětskou redakci časopisu Květy (časopis existuje dodnes) a zároveň doporučení. A tak jsem tam pár básniček poslal a světe div se, myslím že dvě otiskli a poslali mi za ně honorář. Tož tak bezpracný výdělek jsem do té doby nezažil.

S paní Kutinovou jsem si přestal dopisovat po roce 1948, kdy bylo zastaveno vydávání jejich knih a nepomohla ani intervence u spisovatelky Marie Majerové, která dosud její literární dílo v recenzích chválila. Dokonce ji ani nepřijala na ohlášené návštěvě a pouze vzkázala, že ji nemůže přijmout dnes ani v budoucnosti. A tak se věnovala převážně sbírání krkonošských písní a slabého záblesku lepších časů v roce 1968 se už nedožila. Znovuvydání některých jejich románů se tak uskutečnilo až po roce 1989.
 
Šest dílů Gabry a Málinky mi utkvělo v paměti dodnes a možná, že některým z vás také.
Kouzlo časů minulých
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.