Řada lékařů předepisuje
antidepresiva skoro na vše

Řada lékařů předepisuje
antidepresiva skoro na vše

14. 8. 2014

Antidepresiva předepisuje mnoho lékařů také mužům trpícím předčasnou ejakulací, což je podle sexuoložky Taťány Šrámkové chyba. Stejně tak je podle urologa Libora Zámečníka nevhodné, aby se antidepresivy léčil syndrom bolestivého měchýře. Pacientům to nepomůže a ještě se zbytečně zvyšuje už tak vysoká spotřeba antidepresiv, shodli se. 

Od roku 2002 do loňska stoupla v Česku spotřeba antidepresiv ze tří milionů balení na 5,7 milionu, tedy téměř dvojnásobně. Jen zčásti k tomu přispěl nárůst duševních nemocí, potvrdil uznávaný český psychiatr Cyril Höschel. „Předepisování antidepresiv se rozšířilo vedle deprese také na úzkost, kde stále více nahrazují návyková anxiolytika benzodiazepamového typu. Také se stále více používají místo hypnotik k léčbě nespavosti, což je správné, protože jsou méně návyková a spánek je po nich fyziologičtější,“ řekl. Problém podle profesora Höschela může ale být, že někteří lékaři píšou antidepresiva i tam, kde už je specifický lék na pacientovu obtíž. 

„Antidepresiva jsou primárně určena k léčbě zcela jiných problémů. Jde spíše o zvyk některých lékařů či jejich ne zcela optimální informovanost o současných možnostech léčby,“ dodala Šrámková.

antidepresiva
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...