Londýn: Na Heydricha je
třeba poslat Čechoslováky

Londýn: Na Heydricha je
třeba poslat Čechoslováky

27. 5. 2012

Před sedmdesáti lety byl osmatřicetiletý Reinhard Heydrich už přes osm měsíců nejmocnějším mužem Protektorátu Čechy a Morava. Obergruppenführer SS a generál německé stání policie měl jako zastupující říšský protektor za úkol potlačit český odboj. Přesvědčený nacista Heydrich plnil své poslání dokonale a byl přesvědčen, že má vyhráno. Ale zmýlil se: 27. května 1942 na něho zaútočili parašutisté Jozef Gabčík a Jan Kubiš vyslaní z Británie. Heydrich následkům atentátu 4. června podlehl.

O napadení říšského zmocněnce rozhodla britská i československá exilová vláda v Londýně. Akce s názvem Anthropoid se sice prakticky rovnala sebevraždě, přesto se muselo vybírat z řad mnoha dobrovolníků. Zvoleni byli ti nejlepší, kteří nakonec dokázali uskutečnit historicky jediný „úspěšný“ útok na vysoce postaveného nacistického představitele.

Změna plánu: Bulovka

Původně měli Čech Kubiš se Slovákem Gabčíkem na Heydricha zaútočit poblíž jeho sídla v Panenských Břežanech, později místo ale změnili. Heydrichovi se tak stala osudnou silnice pod Vychovatelnou v Praze-Libni, kudy téměř každý den projížděl. V ostré zatáčce nedaleko Bulovky musel protektorův vůz zpomalit a stal se snadným terčem, rekapituluje agentura ČTK.

Onoho květnového rána spěchal Heydrich na Pražský hrad a poté do Berlína, kde měl osobně informovat Adolfa Hitlera o neblahé situaci v Čechách a na Moravě. Do Prahy vyjížděl s hodinovým zpožděním, až kolem desáté, kdy už jeho příjezd netrpělivě očekávala trojice parašutistů – ke Gabčíkovi s Kubišem se přidal Josef Valčík. V půl jedenácté konečně mohl Valčík kapesním zrcátkem signalizovat, že se Heydrichův mercedes objevil na dohled. Akce začíná.

Do zastávky v zatáčce v té chvíli právě vjížděla tramvaj a protektorův řidič zpomalil. Mírně jedoucímu vozu nejprve vstoupil do cesty Gabčík, který se pokusil vystřelit ze samopalu. Zbrani se ale v hlavni vzpříčil náboj, takže nevyšla ani rána. V záloze byl však Kubiš, který neváhal a na protektorův vůz hodil granát. Netrefil se sice přímo do vozu – bomba vybuchla před pravým zadním kolem, ale úlomky výbušniny Heydricha vážně zranily. Celou situaci přitom paradoxně usnadnil i sám protektor, který nařídil řidiči zastavit, v autě povstal a snažil se tasit pistoli.

Hrůzná nacistická pomsta

V následném zmatku se podařilo všem třem útočníkům uniknout. Zhruba půl hodiny po útoku skončil Heydrich v blízké nemocnici na Bulovce, kde lékaři konstatovali zlomené žebro, protrženou bránici a poškozenou slezinu. Po poledni byl operován a jeho stav se zlepšoval. Jenže začátkem června se rozvinula infekce a organismus, oslabený odstraněním sleziny, už nedokázal vzdorovat. Reinhard Heydrich, vzorný otec, milující manžel, ovšem zároveň spoluautor takzvaného konečného řešení židovské otázky, zemřel v půl páté ráno 4. června.

Útok odbojářů nemohl zůstat bez následků. Okamžitě po atentátu bylo vyhlášeno stanné právo a začaly popravy gestapem vytipovaných lidí. Hlavní aktéři – Gabčík, Kubiš a Valčík – se před nacisty skrývali přes tři týdny, ale nakonec je zradil další kolega: Karel Čurda.

Jeho informace byla jasná – odbojáři jsou v kostele pod „Karlákem“. Němečtí vojáci tam dorazili v několika minutách a ihned zaútočili. Po těžkém boji zahynulo v pravoslavném chrámu Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici všech sedm parašutistů. Stateční výsadkáři bojovali do předposledních nábojů, ty poslední věnovali sobě se slovy: „Nemáme co ztratit, ať žije svobodné Československo!“

Jenže ani s tím se nacisté nesmířili. Odplata a teror vyvrcholily v červnu 1942 vyhlazením obcí Lidice a Ležáky. Celkem zahynulo přes 3000 lidí.

Přes tyto oběti byl atentát na Heydricha největším činem protinacistického odboje v celé Evropě, který významně narušil tehdejší německou suverenitu. Hitler přišel o dalšího z nejloajálnějších generálů. O několik měsíců později se jeho blesková útočná válka už změnila v zákopovou. Naštěstí ne na dlouho. Narůstající převaha ruských a spojeneckých vojsk donutila fašistická vojska k ústupu na všech frontách, tyrana nakonec k sebevraždě a celý zrůdný režim k bezpodmínečné kapitulaci.

atentát nacismus
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...