Moje léto: Prázdniny v Římě

Moje léto: Prázdniny v Římě

17. 8. 2014

Titulek jsem si vypůjčila ze slavného filmu Prázdniny v Římě. Tento romanticky laděný film s kouzelnou Audrey Hepburnovou a Gregory Peckem ve mne tehdy, jako sedmnáctileté dívce zanechal příjemné vzpomínky, které jsem toužila naplnit a Řím poznat. Své sny jsem si postupně vyplňovala, ale Řím jsem poprvé poznala až o třicet let později a ještě jsem se tam dvakrát vrátila.

Řím je kolébkou antiky, Řím je hlavním městem starověké říše. Z jeho dvaapůltisícileté historie se zde potkáme s nejrůznějšími stavbami a půvabnými sochami, včetně nádherných náměstí. Půlkruhové oblouky zdůrazňují římský styl, avšak nejsympatičtější mi je římské sochařství, půvabné sochy bohů či podobizny vladařů a filosofů a dalších významných osobností zaujmou každého turistu.

Řím je také jediným městem  na světě, který obklopuje Vatikán, papežský stát, centrum křesťanství a poutníků sem každoročně putujících. Vatikán mne okouzlil. Vatikán hlídá švýcarská garda jako vlastní armáda. Švýcarskou gardu založil na počátku 16.století císař Julius II. a vždy ji tvořili švýcarští dobrovolníci. Švýcaři byli povážováni za nejlepší vojáky. Bazilika Sv.Petra a Svatopetrské náměstí s Apoštolským palácem a přilehlými zahradami je nádhera uvidět. Vatikán je pojmenován podle pahorku Vatikán z latinského Vaticanus Mons.

Do Baziliky Sv.Petra se přichází přes Berniniho náměstí, které je 250 m dlouhé. Obklopeno 140 sochami světců, ve středu se nachází egyptský obelisk, který sem nechal dovézt císař Caligula. Mistrovství architektů jako byl Michelangelo Buonarotti, Donato Bramante, Rafael Santi a další jsou nepřekonatelné a obdivuhodné. Michelangelova freska v Sixtinské kapli - Poslední soud zůstane v paměti každému. Jinak je unikátní označení délek ostatních křesťanských chrámů na podlaze baziliky, včetně Chrámu Sv.Víta. Basilika Sv.Petra má délku 211,5 metrů, náš Chrám Sv.Víta má délku 70 m. Dozvěděli jsme se, že se sem vejde 20 tisíc lidí.

Z Vatikánu je hezká procházka kolem Andělského hradu na náměstí Piazza Navona, jehož dominantou je Berniniho fontána čtyř řek - Fontana dei Guattro Fiumi. Od této fontány je kousek Pantheon a potom nádherná a slavná a také největší fontána v Římě od Nicoli Salviho Fontana di Trevi, která stojí na místě, kde se nacházel římský akvadukt, zasobující celý Řím vodou. Bůh moře, stojící na mušli, jež táhnou mořští koni. Fontána je vysoká 26 m a široká 20 m. Kolují pověsti, že když si stoupnete zády k fontáně a vhodíte přes pravé rameno minci, tak se sem vrátíte. Já se sem vrátila už potřetí. Snad každý zavzpomíná na slavný film Felliniho La Dolce Vita, kdy se Anita Ekberg spolu s Marcelo Mastroianim ve fontáně koupali. Jeden kalendář černobílých fotografií jsem z nostalgie zakoupila také a zavzpomínala na tento film.

Další den jsme zamířili na Piazza di Spagna, zde se nacházejí slavné Španělské schody, nazvané dle tohoto náměstí. Traduje se, že v Římě v té době (počátek 16.století) bylo populární psí plemeno "kokršpanělé", s kterými se pánečkové na těchto schodech procházeli - odtud název. Denně na nich posedávají desítky turistů, před schody je opět nádherná fontána od Berniniho La Barcaccia. Po vyjíti schodů dojdete nahoru ke kostelu Trinita dei Monti, kde jsme si dali pravou italskou zmrzlinu, které neodoláte. Také jsem navštívila Koloseum, s lístky zakoupenými předem, abychom nemuseli čekat frontu.

A pak nesmím zapomenout popsat nepřekonatelný zážitek v hodování. Strascinare znamená "táhnout" a říká se tak pánvi zeleniny - papriky, rajčata, smažené na olivovém oleji a ochucené česnekem a pancettou pro povzbuzení chuti. Italský jídelní lístek má 5 chodů a většinou rodiny večeří až do půlnoci. Je to obřad. Nejdříve, antipasti - to jsou předkrmy - saláty, prosciutti, nakládané ryby, pak přijde Il primo - obvyklá předehra - to jsou těstoviny nebo rizoto či gnocchi. Potom Il secondo, tedy ryby anebo maso s přílohami, následuje I dolci: sladkosti. Tiramisu je výborné, káva cappuccino a pak sýry na prkénku a popíjení vín, oblíbené je Frascati. Víno starých Římanů tu teklo proudem, říkávali, že lázeň, víno a milování ničí tělo, ale kvůli čemu jinému by měl člověk žít? A Římané žít uměli.

Do Říma můžete pohodlně cestovat vlakem, anebo letadlem za 1,5 hodiny. Cestovatelskou touhu a splnit si sen může dnes proto každý z nás. Roma - má mystický význam čtení pozpátku - amor, a tak byl pojmenován po Romulu. Známá je báj o bratrech Romulus - Rémus, které vychovala vlčice a oni se pak rozhodli stavět slavné město. Nakonec Romulus Réma zabil.

Grazie! Arrivederci!

 

Pošete nám i vy příspěvky (tipy, cestopisy, příběhy) do soutěže Moje léto 2014, v nichž představíte „to svoje“ místečko včetně pamětihodností, výletů do okolí, slavných rodáků a dalších zajímavostí. Rozsah textů, jejichž počet není nijak omezen, je čistě na vás – podmínkou je pouze, aby byly autorské (originální) a byly opatřeny alespoň dvěma vlastními fotografiemi. Článek, který vložíte běžným způsobem, a to nejpozději 30.8. doprovoďte nadpisem Moje léto: plus titulkem. Během prázdnin je budeme postupně zveřejňovat. Poslední srpnový den vybere redakce nejlepší letní tip a odmění jej zahradním grilem od firmy Mountfield.
Moje léto 2014
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%