Kam si jít zacvičit? Ve městech
přibývá možností i pro seniory

Kam si jít zacvičit? Ve městech
přibývá možností i pro seniory

20. 8. 2014

Organizátoři sportovních akcí a cvičení všeho druhu už také čím dál častěji cílí na seniory. Pochopili, že lidé vyššího věku si rádi zacvičí nebo zkusí nový sport. A navíc ještě při sportu mohou najít nové přátelé se stejnými zájmy. O nabídku sportovních akcí pro dříve narozené je rok od roku vyšší zájem.

Ústav tělesné výchovy a sportu v Praze vsadil na různá cvičení pro lidi nad padesát let a má s nimi úspěch. V rámci  Univerzity třetího věku organizuje cvičení Svět seniorů a také klub Masters, ve kterém si zájemci mohou zkusit i zcela nové sportovní aktivity. Patří mezi ně například kurzy s názem Zdravá záda, Jóga, Lukostřelba, Kondiční posilování či Irské tance.
Bližší informace najdeme na stránkách Ústavu tělesné výchovy a sportu. 


Na lidi vyšší generace, kteří mají rádi pohyb, se zaměřila i společnost Senior fitnes, která v Praze nabízí různé možnosti, jak si protáhnout tělo. Ideální možnosti, jak začít s jógou, nabízí pražské Yoga centrum, které dává hodiny v Ďáblicích a Holešovicích. Nejbližší se konají už v září a bližší informace se dají najít na internetových stránkách Yoga centra. Jedná se o příjemné prostředí, cvičení ušité na míru lidem vyššího věku a samozřejmostí je lektor, který je zvyklý pracovat i s úplnými začátečníky.
Dříve narozených si všímá i společnost Deporta Pilates z Prahy, která do své nabídky zařadila také pilates pro seniory.

V Brně si mohou senioři vyzkoušet jógu buďto ve sportovním centru v Lužánkách nebo ve spolku Vesna.

V Karviné je v parcích umístěno několik posilovacích strojů, které jsou určeny především k protáhnutí se seniorů. Radnice je postavila na místa, kam si lidé rádi chodit posedět a procházet se. Zpočátku se organizátoři obávali, že se lidé budou stydět cvičit na veřejném místě. Ale nápad se setkal s velkým ohlasem. A tak se v Karviné už stalo tradicí jít si s kamarádkou, kamarádem nebo třeba vnuky ven zacvičit.

Stroje na cvičení v parcích se mezitím objevily i v dalších městech, například v Ostravě, Hradci Králové, Plzni a dalších. Jsou u nich štítky s popisem toho, jak správně je používat, k protáhnutí jaké části těla jsou určeny. Některá města čas od času vyhlásí akci, kde je na místě přítomný trenér a zájemcům vše potřebné vysvětlí tak, aby pak už mohli chodit svá těla protahovat a posilovat sami.

Seniorské fitparky jsou často k vidění v řadě zemí, oblíbené jsou například v Itálii a ve Španělsku. Nejvíce jich je v Číně a v Japonsku, kde lidé až do vysokého věku velmi dbají na svou fyzickou kondici. Takže je nejvyšší čas nějaký takový hledat ve svém okolí. A když nenajdeme, je tu možnost přijít na radnici s dotazem, proč ho v našem městě ještě nemáme.

cvičení sport
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.