Pozor, v některých přírodních 
koupalištích už jsou sinice

Pozor, v některých přírodních
koupalištích už jsou sinice

16. 8. 2014

V některých přírodních koupalištích v Česku hygienici zjistili zvýšený výskyt sinic. Zákaz koupání kvůli tomu platí například ve Velkém rybníku u Hroznětína, v rybníku Rosnička na Svitavsku nebo na dvou místech vltavské vodní nádrže Orlík na Písecku. Většina přírodních vodních ploch v ČR je ale pro koupání vhodná.

V Karlovarském kraji je kromě Velkého rybníku špatná kvalita vody i v koupališti Rolava. Hygienici tam už v červenci zjistili výskyt cerkarií, které způsobují skvrny, puchýře a zarudnutím kůže. V sousedním Plzeňském kraji platí zákaz koupání v rybníku Hnačov a Klatovsku. Zhoršenou kvalitu vody má také jezírko Košutka v Plzni a rybník Valcha na Klatovsku.

V rybníku Rosnička na Svitavsku vyhlásili hygienici zákaz koupání už minulý týden, průhlednost vody tam byla jen 33 centimetrů. Na většině ostatních míst Pardubického kraje je voda dobrá. V Královéhradeckém kraji se zhoršila kvalita vody v Oborském rybníku v Jinolicích na Jičínsku, kde hygienici zjistili zvýšený výskyt sinic a cholorofylu.

Na Orlíku platí zákaz koupání v tábořištích Vojníkov a Podolsko. Voda na těchto místech vykazuje špatnou kvalitu dlouhodobě. Zhoršily se ale podmínky i na dalších místech Jihočeského kraje, voda není vhodná ke koupání například v rybníku Hejtman. Na Vysočině dnes hygienici prodloužili zákaz koupání v rybníku Řeka na Havlíčkobrodsku a v přehradě Sedlice na Pelhřimovsku.

V Libereckém kraji nemá nejvyšší možné hodnocení pět míst ze sledovaných zhruba 30. Zhoršila se kvalita vody v Hamerském jezeře, sinice jsou i v Máchově jezeře a za nevhodné ke koupání považují hygienici od začátku léta Sluníčko v Chrastavě u Liberce. Mírně zhoršená je voda v přehradě Harcov v Liberci a v koupališti v Sedmihorkách v Českém ráji. V Ústeckém kraji nedoporučují hygienici koupání zejména citlivým lidem ve Varžově.

Ve středních Čechách platí zákaz koupání v jezeře Ostrá na Nymbursku a koupání v Novém rybníku na Příbramsku není doporučeno kvůli podezření na výskyt cerkarií. Rozbory vody je sice nepotvrdily, několik lidí si však po koupání stěžovalo na kožní problémy. V hlavním městě je kvalita vody v koupalištích stále dobrá. Nejlepší je dlouhodobě v Motole, Divoké Šárce a na koupališti s přírodním čištěním vody v Radotíně. Zhoršená je pak v koupališti Džbán a nejhorší v hostivařské přehradě.

Bez obav o své zdraví se lidé mohou koupat v moravskoslezských přírodních koupalištích. Vhodné ke koupání jsou i všechny sledované jihomoravské přírodní vodní plochy, zhoršenou kvalitu vody ale hygienici zaznamenali v Brněnské a Vranovské přehradě nebo v Nových Mlýnech na Břeclavsku. Ve Zlínském kraji není kvůli vysokému obsahu sinic a chlorofylu vhodná ke koupání voda ve slepém rameni řeky Moravy Pahrbek u Napajedel. Zákaz koupání tam ale ještě vyhlášen nebyl. V Olomouckém kraji má zhoršenou kvalitu vody Plumlovská přehrada.

koupání
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%