Bašta z masáků, z jedlé
muchomůrky růžovky

Bašta z masáků, z jedlé
muchomůrky růžovky

17. 8. 2014

Z masáků lze vymyslet tolik receptů, že si je už ani nepamatuji. Od guláše, držťkovky, řízků v trojobalu, v testíčku pivním, brambrákovém, bramboro--cuketovém, sýrovém, zapečené brambory s masákovou směsí, do rýže jako příloha, těstoviny s masáky a sýrem, do polévky, do omáčky, pod maso a tak dále. Tento recept, který čtenářům i60 nabízím, dělám vždy, když masáky rostou a přineseme jich košík.

Pozor! Od muchomůrky tygrované masáka rozeznáte dobře, neboť masák je lehce či více narůžovelý, každé poraněné či nakousané místo také růžoví, dírky od červíků jsou růžové, po vykroucení z hlíny má na spodku třeně bambulku, třeň dutá, s plysovanou sukničkou, krupička na klobouku narůžovělá. A vůbec, je celkově hezčí, než zákeřná muchomůrka tygrovaná, která navíc nerůžoví vůbec.

Tak tedy pojďme na to:
Ingredience (dvě porce): Dvě střední cibule, 3-5 (dle libosti) stroužků  česneku, hromada klobouků masáků, maličké i s tření, houbové koření, kostka zeleninového bujónu, sůl, čerstvě mletý pepř, špetka mletého kmínu, dvě lžičky sójovky, olivový olej + máslo nebo domácí sádlo, trochu horké vody.

Postup: Cibuli dáme na půlkolečka na omastek, až začne zlátnout, přidáme plátky česneku a mícháme. Jak začne vonět, nasypeme oloupané, na větší kousky nalámané, masáky, chvilku mícháme, pak podlijeme trochou horké vody (stačí jedna deci) a přidáme ostatní ingredience. Když se vydusí voda, je hotovo. Příloha? Brambory vařené, pečené i americké, nebo celozrnné pečivo či chléb.

Vylepšení: Přidáme osmahlou slaninu. A nejlépe s nudličkami kuřecího či krůtího masa. To je pak bašta!

 

Také máte rádi houby? Prozraďte nám, jak je zpracováváte a jaké pochoutky z hub připravujete. Pošlete nám svůj recept na jakýkoli pokrm či přílohu z hub. Nejzajímavější recept oceníme "nejlepší českou kuchařkou všech dob" od Marie Janků-Sandtnerové.
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.