Co dělat v měsíci září?
Zde je pár našich tipů!

Co dělat v měsíci září?
Zde je pár našich tipů!

30. 8. 2014

Prázdniny pomalu končí, dny se krátí, a tak je třeba porozhlédnout se, co počít v září. Pro naše čtenáře přinášíme jako každý měsíc několik tipů.

Historik Vondruška vydává ságu o husitech

Oblíbený spisovatel a historik Vlastimil Vondruška navazuje na svou úspěšnou Přemyslovskou epopej novou sérií. V září vychází první díl jeho nové sedmidílné ságy o husitství. Na osudech rozvětvené rodiny ukáže jednu z nejkontroverznějších kapitol našich dějin. Kdo zná jeho předešlé knihy, asi tuší, že vedle perfektně propracovaných detailů z historie může očekávat i napínavé příběhy, lásku, nenávist, zkrátka život obyčejných lidí té doby. Přemyslovské epopeje se prodalo už přes sto tisíc kusů, což je na českém knižním trhu současnosti nádherné číslo. Bude i Husitská epopej tak žádaná? Uvidíme.

Vychází album Leonarda Cohena

Příznivci hlubokého hlasu tohoto charismatického zpěváka si přijdou na své. Zatím je známá jediná písnička z nového alba a setkává se s nadšením u posluchačů i kritiků. Jmenuje se Almost Like the Blues a stejně jako tato skladba slibuje temnou muziku celé album s názvem Popular Problems. Šarmantní Cohen na něm zpívá ještě hlubším hlasem, než jsou jeho posluchači zvyklí. Když k tomu přiřadíme, že album vydává u příležitosti svých osmdesátin, je jasné, že je třeba si ho poslechnout. Tak skvěle zpívajících osmdesátníků moc není.

Nový seriál o Vinařích
Startuje s ním televize Prima a slibuje si od něj, že obstojí v současné obrovské konkurenci všech seriálů. Ano, zdá se, že české televizní stanice se zbláznily do seriálů, protože od září na každý den nasazují několik současně. Vinaři poběží v neděli a jsou odlišní v tom, že se odehrávají v exteriérech, nikoli ve stále stejných kulisách, jak se u českých nekonečných seriálů stalo zvykem. Natáčí se v reálném prostředí jižní Moravy, v tamních vesničkách a vinných sklípcích. Takže, kdo má rád víno a české herce, může si od září přijít na své.

Veteráni vyrazí na výstavu
Na stránkách s názvem Veteran web najdeme zajímavé tipy na srazy milovníků starých aut. Může to být pěkný výlet spojený s podívanou na staré stroje, o které majitelé pečují tak, až svou krásou mnohonásobně předčí současné automobily. Například 27. září budou k vidění v Ústí nad Orlicí, kde se koná tradiční ústecký autosalon s náuzvem Ekomobilita. Jeho součástí bude výstava historických aut a motorek, tentokrát zaměřená na vozidla z bývalého východního bloku, výstavu historických i současných závodních aut a motocyklů. Akce se koná od devíti ráno do sedmnácti odpoledne v dílnách střední automobilové školy v Ústí nad Orlicí.

Skanzen láká i v září
Oblíbené Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm chystá na září řadu akcí. Například 13.9. proběhne celý den pod názvem Podzim na poli a v chalupě. Zkrátka, koho zajímá, jak si naši předci žili v tomto období, dozví se mnoho zajímavého. Součástí  akce je také celodenní vystoupení různých skupin a umělců.

Táňa Havlíčková opět vyráží na přednášky
Nekonvenční návrhářka, stylistka a módní poradkyně, která spolupracuje s magazínem i60 na projektu i60 Senior Fashion, který hledá zralé modelky, v září pořádá své další tolik oblíbené přednášky. Ve dnech 13. a 14. září se koná v Praze její workshop s názvem "Oblékám svou duši", na kterém seznamuje ženy na praktických ukázkách, jak najít svůj styl a obléknou se tak, aby se cítily samy sebou. Další podobná akce s názvem Nekonvenční styl se koná v Praze 17. září. Více informací najdeme na stránkách www.tanahavlickova.cz.

Září je ideální čas na sběr suchých rostlin
Vyražme do přírody a rozhlédněme se. Začíná období, kdy se toho dá nalézt více než jindy. Řeč je o různých suchých travinách, rostlinách, větvičkách, plodech. Září je ten pravý měsíc, kdy si pověsit na dveře do bytu krásný vlastnoručně udělaný podzimní věnec. Kde je řečeno, že byt máme zdobit jen o Velikonocích a Vánocích? Zahajme si právě toto září pěknou tradici výroby vlastních podzimních věnců na dveře. Sousedky budou koukat, uvidíte.

naše tipy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%