Protekční SPZetky půjdou
brzy normálně zakoupit

Protekční SPZetky půjdou
brzy normálně zakoupit

30. 5. 2012

Registrační značku vozidel si řidiči budou moci zvolit sami, za každou SPZ na přání zaplatí 5000 korun. Počítá s tím novela zákona o podmínkách provozu na pozemních komunikacích z dílny ministerstva dopravy, kterou schválila vláda. Novela by měla odstranit protekční přidělování snadno zapamatovatelných značek za úplatek.

„Za motorku s SPZ na přání zaplatí řidič 5000 korun, za auto s dvěma značkami 10 tisíc. A pokud bude chtít mít například kvůli nosiči na kola třetí značku, zaplatí řidič dohromady 15 tisíc,“ sdělil mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. „V případě krádeže počítáme s tím, že vydání náhradní značky bude stát už jen 600 korun za tabulku, ne znovu 5000 korun,“ dodal.

Novela zákona počítá také se zvýšením správního poplatku za první vydání tabulky s registrační značkou z 200 na 300 korun. Kdo bude chtít tabulku se značkou, kterou již má k autu přidělenou, zaplatí za ni 600 Kč. Občané si budou moci také převádět jednu značku mezi různými vozidly nebo nechat si jednu značku i po přeregistraci.

Novela zároveň ukládá výslovný zákaz zasahování do stavu počítače ujeté vzdálenosti, tedy takzvané přetáčení tachometrů. Zavádí se kontrola stavu tachometru jako povinné součásti STK a za porušení této povinnosti stanovuje sankce. Pokud by stav tachometru pozměnila právnická či fyzická podnikající osoba, hrozí jí pokuta až do výše pěti milionů korun. Pokud by stav tachometru pozměnila fyzická osoba, lze uložit pokutu do 50 tisíc korun.

auta
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%