Dámy, provětrejte šatníky, 
světem teď letí vintage styl

Dámy, provětrejte šatníky,
světem teď letí vintage styl

6. 9. 2014

Název vintage teď vidíme ve většině časopisů o módě, ale málokdo ví, co přesně si pod tím představit. Takže: Je to přesně to, co většina Češek neumí. Zároveň přesně to, co by mohly umět především dámy středního a vyššího věku. Mají k tomu lepší podmínky, než mladá děvčata.

Vintage móda je zkrátka o tom, že mnohdy udělá větší parádu starý kousek řadu let zapomenutý v šatníku, než takzvaně supermoderní tričko.

Vintage vpostatě vyjadřuje totéž, jako když se řekne retro či klasika, ovšem se zaměřením na opravdu kvalitní kousky oděvů. Mnohé ženy to znají. Mají ve skříni dvacet let starý kabát, který se jim už nechce nosit, protože vyšel z módy. Ale je z velmi kvalitní látky, perfektně ušitý, na první pohled je na něm pořád vidět, že byl drahý, že nejde o tuctový hadřík z obchodního řetězce. A tak ho tam mají pořád viset, protože jim je ho líto vyhodit. Ale zároveň ho nenosí, protože se v něm už necítí. Tak třeba za dalších deset, dvacet let si ho vezme vnučka a bude oslňovat kamarádky skvělým kousek. Přesně to je vysvětlení pojmu vintage.

Móda s duší

Vintage totiž znamená zároveň luxusní, výběrový, netuctový. Často jde o staré oblečení luxusních světových značek. Ve světě jsou běžné vintage butiky, první se už objevují i v českých větších městech. Pozor, nezaměňujme s klasickými sekáči. Ve vintage obchodech nenakoupíme za desetikoruny. Často se tam ceny šplhají na stejnou výšku, jakou dáme za nové oblečení, ba jsou i mnohem vyšší. Vintage je prostě otázka výběru. Jistě, mnohým ženám může připadat nepochopitelné dát větší sumu za koupení staré sukně než za sukni novou. Pro jiné je to však skvělá možnost, jak se odlišit, jak získat oblečení, které má minulost, příběh, duši.

Ve Francii či ve Velké Británii jsou takové obchůdky běžné. Najdeme v nich od šátků přes kabelky, boty po oblečení všeho druhu. Často je tam přinášejí k prodeji velmi staré dámy, které mají radost z toho, že jejich věci udělají radost dalším ženám. A tak se v některých vintage buticích setkáme se závratnými sumami, až se zdá nemožné, že je někdo ochotný tolik vrazit do věcí, které už někdo nosil. Ale ano, takových žen je hodně.

Proč je dobré o tomto trendu vědět? Protože nás může naučit nebát se kombinovat věci zdánlivě nemoderní s těmi současnými. Je to ovšem věda, ne každá dáma má k tomu odvahu a už vůbec ne každá je schopná tímto zůsobem dosáhnout vzhledu, který není směšný.

Ovšem, když se podaří sladit třeba prastaré sáčko s občejným současným bílým tričkem a džínami, stojí to za to. Stejně tak může starý podivuhodný klobouček v kombinaci s černými džínami a černým sakem vytvořit kombinaci hodnou pozornosti třeba i v centru Paříže. 

Skvosty ve skříních

Ve skříních dam vyššího věku se často schovávají skvosty. Pamatuji si na kabáty mé babičky, které jsme prostě vyhodili. V bytě bylo málo místa, babička prohlásila, že už je nemá kam nosit, tak jsme se položili k popelnici. Když si dnes na to vzpomenu, zlobím se sama na sebe. Dodnes si pamatuji, z jak kvalitních látek byly. Perfektně proštepované, s knoflíky, které by dnes ozdobily jakýkoli obyčejný kus oděvu. Ve srovnání s těmi pomačkanými křivě ušitými kabáty, které vidíme v obchodech, to byly kousky jak pro královnu. Kdyby je dnes někdo uměl zkombinovat  se současným oblečením, byla by to ta nejlepší ukázka vintage stylu.

Podstata vintage trendu by se dala také vystihnout slovem: Nebojme se. Ano, je opakem strachu a otázky: Nebudu vypadat divně?  Tu si totiž klade mnoho žen vyššího věku. Tak na ni zapomeňte.

Řiďte se pravidlem, že nejlepší je kombinovat vysoce kvalitní s něčím obyčejným laciným a staré s novým. A kdyby se někdo díval divně? Neví, co je to vintage.

móda
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.