Na dobročinném bazaru uvaří
Petr Vacek "hereckou" polévku

Na dobročinném bazaru uvaří
Petr Vacek "hereckou" polévku

8. 9. 2014

V roli kuchaře se 16. září na pražském náměstí Míru ocitne herec Petr Vacek. Během dobročinného bazaru, který pořádá Občanské sdružení Letní dům, uvaří „hereckou“ polévku. Podobnou kdysi vařili kočovní herci.

A na to mimoděk navázalo i Divadlo Na Jezerce při představeních jedné z jeho nejúspěšnějších inscenací Komedianti, v níž Petr Vacek hraje jednu z hlavních rolí. Pokaždé navaří kotel polévky někdo z herců. Jednou to je Miluše Šplechtová či Věra Kubánková, jindy Klára Issová, Kristýna Hrušínská a dokonce i Michal Kern.. A tak se Petr Vacek rozhodl uvařit tu svoji polévku pod širým nebem během akce Letního domu, s nímž spolupracuje již několik let.

„Kdysi šlo hlavně o to, aby herci vůbec měli něco teplého do žaludku. Proto hraje naše polévka v každém představení svoji důležitou úlohu a dodává mu na autentičnosti, “ popisuje Petr Vacek. V Komediantech, zábavné hře o týdnu v životě herců z počátku dvacátého století, jež měla premiéru minulý rok, účinkují spolu s ním mimo jiné Jan Hrušínský či Klára Issová. „Divák prožije s kočovnými herci v době, kdy ještě nebyly ani rozhlas ani kino, ani televize, kousek jejich života – lásky, hádky, rozpory i usmiřování a také útržky z toho, co na štaci hrají,“ vypráví o hře režisér Arnošt Goldflam. Poprvé v nové sezóně uvede Divadlo Na Jezerce Komedianty hned 18. září.

Dobročinný bazar začíná v 10 a potrvá do 19 hodin. „Je to takový blešák plný oblečení, knížek, desek a různých prapodivných předmětů.  Výtěžek půjde na programy Občanského sdružení Letní dům - na pomoc dětem a mladým lidem z dětských domovů. Myslím, že lidé by si takhle měli pomáhat,“ říká Petr Vacek. A kdo zavítá na náměstí Míru kolem 15. hodiny, může se tu setkat s Janem Hrušínským, Miluší Šplechtovou a dalšími herci z úspěšných Komediantů i z nově připravované jiskřivé komedie Jiřího Hubače Generálka. V této výtečné konverzačce o soužití geniálního vojevůdce Napoleona ve vyhnanství a jeho hospodyně uvidíme Jiřinu Bohdalovou, Radka Holuba, Jana Hrušínského, Petra Vacka a další vynikající herce. Režisérské taktovky a úpravy textu se ujal zkušený divadelník Radek Balaš. Zkoušet se začíná v polovině září, premiéra na Jezerce je 20. listopadu 2014.

Občanské sdružení Letní dům pracuje od roku 1997 s dětmi a mladými lidmi, kteří vyrůstají v dětských domovech. Doprovází je na jejich cestě k samostatnosti od dětství do dospělosti. Dobročinné bazary jsou jedním ze způsobů, jak Letní dům získává finance například na tvořivé sociálně-terapeutické pobyty těchto dětí.

 

herci charita
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%