Štípačky dřeva: Šetří síly, čas i peníze

Štípačky dřeva: Šetří síly, čas i peníze

10. 9. 2014

Ceny zemního plynu jdou neustále nahoru. S ohledem na současnou ruskou politiku a návazné sankce Evropské unie je navíc vše kolem dodávek tohoto zdroje tepla krajně nejisté. Elektřina sice v poslední době zlevnila, žádná sláva to ale stejně není. Stále více lidí se proto vrací k tuhým palivům, do popředí zájmu se také dostávají alternativní tuhá paliva jako peletky nebo biomasa. S ohledem na dostupnost, cenu a ekologii se nejvýhodnějším stále jeví být dřevo. Jak se ale vyhnout úmorné dřině při zpracovávání tohoto paliva? Máme pro vás řešení: Štípačky dřeva.

O tom, že topení dřevem zažívá v poslední době velkou renesanci, svědčí neustále rostoucí prodeje krbových kamen a štípaček.

Pořád ale zůstává velké množství lidí, které odrazuje nutná práce s přípravou palivového dříví. Lidé se zaleknou nejen fyzické námahy, ale i časové náročnosti. Buď na topení dřevem rezignují úplně, anebo přistoupí ke kupování už naštípaných polen. Tím se ale poněkud vytrácí ono finanční kouzlo, protože naštípaná polena jsou podstatně dražší.

S pomocí štípaček si ale můžete výhod vytápění dřevem užívat naplno. Štípačky totiž dokážou být až 5krát rychlejší než sekyra, během 15 minut s nimi lze zvládnout až 15 metrových klád. To znamená, že v průběhu jediného odpoledne budete se štípačkou schopni zpracovat takové množství dřeva, které domácnosti se standardní spotřebou vydrží na celou topnou sezónu. To je s pomocí sekyry nebo kalače nemyslitelné, o zcela neporovnatelné míře fyzické námahy nemluvě.

Ležatá nebo stojící?

„Na trhu můžete najít více typů štípaček, nicméně jako nejvhodnější pro běžné účely vidíme hydraulické stroje v rozmezí štípacího tlaku 5 až 10 tun a ve variantách horizontální a vertikální, říká Aleš Mostecký ze společnosti Mountfield.

Horizontální „pětitunka“ vyhoví uživatelům, kteří si přitápějí příležitostně. Poradí si i s poleny jejichž délka přesahuje půl metru. Její výhodou je nízká hmotnost (ideálně do 45 kg), která v kombinaci s funkčními kolečky umožňuje bezproblémovou manipulaci, skladování atd.

Vertikální štípačky jsou určeny pro zpracovávání větších objemů dřeva. Jednou z nejvyhledávanějších variant je „šestitunka“, která si poradí s poleny dlouhými 20 až 104 cm. Stroje s tlakem 10 tun se nezastaví ani před poleny s průměrem 40 cm a délkou 20 až 130 cm. Při takovémto výkonu je žádoucí elektrický motor s třemi fázemi, který daleko méně zatěžuje elektrickou síť.

Jaký stroj vybrat?

Ať už zvolíte horizontální nebo vertikální variantu, standardem by měly být kvalitní použité materiály, které v kombinaci s celokovovou robustní konstrukcí zajišťují dlouhodobou a bezpečnou službu stroje. Je to ovšem standardem pouze u modelů těch nejkvalitnějších výrobců, na našem trhu lze totiž stále pořídit řadu strojů, jejichž jediná přednost spočívá v nižší ceně (která se však záhy může pod náporem poruch či nedokonalých pracovních výsledků nepříjemně relativizovat). Standardem u kvalitních modelů jsou rovněž technická řešení, která pomohou nejen k perfektním pracovním výsledkům, ale zajistí také komfort při práci a vyhoví podmínkám bezpečnosti. Jde například o variabilní konstrukci štípacího klínu, která dává na výběr, zda polena půlit, nebo rovnou čtvrtit, obouruční ovládání štípačky, které šetří fyzické síly a předchází případnému poranění při práci, snadno polohovatelný pracovní stůl, díky němuž lze zpracovávat polena v širokém rozpětí délky (20 – 130 cm) a mnoho dalších prvků.

S výběrem své štípačky si dejte na čas, hledejte informace, navštěvujte prodejce. Nezapomínejte, že u podobných strojů hraje prim kvalita, jedině potom vám bude štípačka sloužit dlouhá a dlouhá léta. Jedním z vodítek, jak takovýto stroj najít, by mohly být prodloužené záruční lhůty (až 7 let), servisní zázemí prodejce a různé nadstandardní služby (např. odvoz stroje až do domu).  

Mountfield zahrada
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%