Roš Ha-Šana:
židovský Nový rok

Roš Ha-Šana:
židovský Nový rok

14. 9. 2014

Talmud: "Všechno je v moci osudu, s výjimkou trojího, kdy je každému dána naprostá svoboda."

Nový rok v židovském pojetí je den výročí stvoření světa. Bible jej popisuje jako "DEN TRUA" (Den výstražného troubení). Doslovný překlad Roš Ha-Šana znamená "Hlava roku".

Není náhoda, že židovský Nový rok začíná na podzim,1. a 2. dne měsíce TIŠRI (dle gregoriánského kalendáře období září-říjen) a není rovněž náhoda, že jím začíná desetidenní pokání, které vrcholí o JOM KIPUR (Den smíření), na který pak navazuje svátek SUKOT (Svátek stánků, poděkování za úrodu).

Tyto tři svátky jsou pojímány jako tři Vysoké, nebo též Hlavní svátky (trojí). Jsou ve znamení dramatu, slavnostní podívané, pronikavých zvuků šofaru (beraní roh) a vůně ovoce, oslnivé bělosti 10 dnů pokání a zářící žluté a zelené na 4 druzích plodů o svátku SUKOT.

První z Vysokých svátků Roš Ha-Šana připadá na 24.9.2014, kdy po západu slunce začne židovský Nový rok 5775 (267 den roku podle gregoriánského kalendáře). Svátek pokračuje 25.9 a 26.9.

Desátého dne, 4.10., pak přichází JOM KIPUR (Den smíření), spojený od západu slunce do setmění následujícho dne s 24hodinovým přísným půstem v jídle i v pití (v pití pouze, pokud to dovolí zdravotní stav) a o pět dní později, 9.10. pak navazuje sedmidenní svátek SUKOT, který skončí 15.10. Palmová ratolest, citrusový plod, myrta a vrba jsou nedílnou symbolikou tohoto svátku.

Z gastronomického hlediska se na židovský Nový rok podávají ryby, drůbež, granátová jablka máčená v medu, jako symbol dlouhého života v rodinném kruhu, chala pečená ve tvaru žebříku, neboť každý člověk stojí na osudovém žebři a může v životě jak stoupat, tak i spadnout. Novým rokem začíná období půstu, období rozjímání a pokání.

O svátku SUKOT se podává polévka s taštičkami (Kreplach), zelné závitky, pečená husa, aby "rozkoš těla a duše byly v rovnováze".

Bohoslužby jsou slouženy ve Staronové, Vysoké a Jeruzalémské synagoze v Praze v češtině, angličtině a hebrejštině v přesně stanovený čas. Rovněž i v synagogách jiných měst, jako je Brno, Cheb,Třebíč, na Slovensku například v Banské Bystrici.

V roce 2015 započne Roš Ha-Šana 13.září.

Lajehudim Hajsa Ora Vesimcha Vesason. A židé měli světlo, štěstí a radost. ŠANA TOVA U - METUKA. Sladký nový rok!

Židé
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%