O víkendu se zpřístupní
technické i lázeňské památky

O víkendu se zpřístupní
technické i lázeňské památky

13. 9. 2014

V sobotu a v neděli se zájemcům otevřou technické a lázeňské památky v celé České republice. Skončí tak Dny evropského dědictví, v jejichž rámci si návštěvníci od 6. září mohli prohlédnout přes tisícovku historických objektů. Dnešní novinkou letošního ročníku bude zpřístupnění věže libereckých kasáren a malého chemického muzea, v neděli budou moci lidé zavítat třeba do nově opravených prostor litomyšlského zámeckého návrší či do sídla Francouzského velvyslanectví v Praze. 

Na sobotu připravili organizátoři Den památek techniky a průmyslového dědictví. Ke shlédnutí budou pivovary, mlýny, sklárny či doly. Například na náměstí před libereckou radnicí se sjedou historické automobily, po městě budou jezdit historické tramvaje a za pěkného počasí bude mezi radnicí a technickým muzeem vozit cestující autobus kabriolet. 

Neděle bude patřit zejména lázeňské architektuře. Litomyšl pak slavnostně převezme klíče od opravených objektů a prostranství zámeckého návrší. Obnovou prošel zámecký pivovar, jízdárna, kočárovna, stáj, konírna, piaristická kolej, kostel, park, některá nádvoří a předzámčí. Barokní Buquoyský palác, sídlo Francouzského velvyslanectví v Praze, nabídne návštěvníkům prohlídku paláce i zahrady. 

Dny evropského dědictví jsou celoevropskou akcí s více než dvacetiletou tradicí, která chce propagovat historické dědictví. Každoročně otevírá co nejvíce architektonických, archeologických a sakrálních památek, muzeí, galerií i knihoven, technických památek a militarií i dalších prostor, které uchovávají movité kulturní dědictví. 

výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.