Krbová kamna sníží výdaje 
na vytápění až o polovinu

Krbová kamna sníží výdaje
na vytápění až o polovinu

13. 9. 2014

Léto už je nenávratně pryč a s ním i teplé dny a noci. Pokud patříte k těm, kdo uvažují o tom, jak efektivně a hlavně za rozumnou cenu vytopit dům nebo byt, za úvahu jistě stojí pořízení krbových kamen. Topení dřevem je totiž opět moderní a oproti ostatním zdrojům energie také cenově dostupné. Výdaje na vytápění sníží až o polovinu.

Při výběru krbových kamen je nejvhodnější obrátit se na prodejce, kteří se na krbová kamna specializují, a nabízejí kromě samotného prodeje také dostupné servisní služby a alespoň sedmiletou záruku. Před tím, než se přímo do prodejny vydáte, je potřeba zjistit následující:

  • Jak velký prostor potřebujete vytápět
  • Jaký je tah komínu nebo jakou účinnou výšku komín má
  • Jaký je průměr kouřovodu (sopouchu)

Plechová nebo kachlová?

V sortimentu krbových kamen můžete vybírat kamna plechová nebo kachlová. Kamna s plechovým pláštěm mají výhodu, že se rychle nahřejí. Velmi oblíbenou variantou posledních let jsou však kamna kachlová. Jde o tradiční český výrobek, který má velmi originální vzhled a jehož hlavní výhodou je to, že teplo z kachlových kamen sálá i po vyhasnutí ohně – a to až 3 x déle než je tomu u kamen plechových. V keramickém obkladu se totiž teplo velmi dobře akumuluje.

Jak správně vybrat?

U plechových i kachlových kamen je nutné si všímat výkonu. Ten by měl odpovídat velikosti místnosti nebo prostoru, který chcete vytápět. „Pokud vyberete kamna se slabým výkonem, hrozí přehřívání a následné popraskání. U kamen se silným výkonem budete mít zase přetopeno a po utlumování ohně nebudou dobře fungovat. Ohled je potřeba brát také na to, zda je objekt, který chcete vytápět, zaizolovaný nebo ne,“ radí specialista na krbová kamna Aleš Mostecký ze společnosti Mountfield.

Kamna jako hlavní zdroj vytápění

Klasická teplovzdušná krbová kamna vytopí primárně místnost, ve které jsou umístěna. Teplo se sice může dostat otevřenými dveřmi do chodeb nebo dalších místností, ale mnohem efektivnější je, pokud chcete vytápět celý dům, chatu nebo chalupu, teplo rozvést pomocí výměníku. „Krbová kamna s teplovodním výměníkem se dají napojit na stávající nebo nové teplovodní rozvody, díky kterým vytopí i další části domu. A mohou tak být hlavním zdrojem tepla,“ vysvětluje Mostecký.

Funkce kamen

Nabídka krbových kamen je široká a modely disponují řadou funkcí. Dokonalejší spalování a následný vyšší výkon a nižší spotřebu paliva mají kamna s tzv. terciárním spalováním. To je proces, během kterého se využívají zbytkové hořlavé plyny, které by jinak odešly nevyužity komínem. Efektivní jsou také kamna s možností externího přívodu vzduchu anebo s tzv. Clean technology, což je technologie, která díky dokonalému spalování zajistí nejen menší spotřebu paliva, ale také nižší produkci prachových částic a sazí a s tím spojené snazší čištění.

Mountfield teplo
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.