Cesta autem do Chorvatska
podraží. Zvedá se mýtné

Cesta autem do Chorvatska
podraží. Zvedá se mýtné

1. 6. 2012

Chystáte se v létě autem do Chorvatska? Pak nemáme nejlepší zprávu. Chorvatsko od 11. června zvýší dálniční mýto o 15 procent, takže cesta turistů na Jadran se proti loňsku prodraží. Chorvatsko je přitom tradičně nejoblíbenějším letním cílem Čechů, dovolenou jich tam každoročně tráví přes půl milionu.

Například při cestě ze Záhřebu do Splitu nyní zaplatí motoristé s osobním vozem bez přívěsu 157 kun (535 korun), od 11. června pak bude mýto stát 180 kun (613 korun). V případě nákupu přes předplacené elektronické platební zařízení ENC vyjde jízda na 141,3 kuny.

„Vše začne podle plánu,“ citoval portál index.hr chorvatského ministra dopravy Siniše Hajdaše Dončiče. Podle něho by zdražení mělo chorvatskému rozpočtu přinést přinejmenším 147 milionů kun (přes 500 milionů korun).

Portál businessinfo.cz, který provozuje agentura CzechTrade, uvedl, že zdražení se netýká dálnice A2 ze Záhřebu na slovinskou hranici. Dončič ale nevyloučil, že do konce roku by se ceny mohly zvednout i na této autostrádě. Ze zvýšení mýta je prozatím vyjmut i takzvaný Istrijský ypsilon, tedy dálnice A8 a A9 na Istrii.

Od 1. června je také možné zakoupit platební zařízení ENC, jehož sazby jsou asi o 20 až 25 procent nižší. Pořízení tohoto aparátu se ale vyplatí spíše Chorvatům nebo lidem, kteří do země cestují častěji, neboť jeho cena s mýtným zvýhodněním začíná na 500 kunách (1700 korun).

Chorvatsko, které je na turistickém ruchu závislé, v posledních letech klade velký důraz na dostavbu dálniční sítě, doposud bylo dokončeno přes 1270 kilometrů. Kvalita dálnic v současné době patří k nejlepším v Evropě.

Chorvatsko
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...