Ceny F. Filipovského za dabing 
dostali herci Balzerová a Vlach

Ceny F. Filipovského za dabing
dostali herci Balzerová a Vlach

21. 9. 2014

Ceny Františka Filipovského za nejlepší ženský a mužský herecký výkon v dabingu získali v Přelouči na Pardubicku herci Eliška Balzerová a Oldřich Vlach. Balzerovou porota ocenila za roli Jean Hortonové ve filmu Kvartet, Vlach ocenění získal za roli Josepha Bouviera ve snímku Soudce a vrah.

Do letošního ročníku soutěže byly přihlášené snímky, které měly premiéru od 1. ledna do 30. prosince 2013, porota hodnotila výkony v celkem 31 titulech v různých kategoriích. Součástí slavnostního večera bylo i udílení Ceny Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu, kterou letos získali Dana Syslová a Alois Švehlík.

Prezident Herecké asociace Jiří Hromada na úplný závěr 20. ročníku udílení cen oznámil, že zástupci asociace vystupují z odborné poroty pro udílení Cen Františka Filipovského. Důvodem je spor mezi dabéry a studii o nastavení jasných pravidel v této profesi. Asociace měla v jedenáctičlenné porotě dva členy.

"V porotě jsou většinově zástupci studií, která zatím odmítají přijmout předkládaná pravidla spolupráce, jež mohou podpořit úsilí o zachování tradiční kvality českého dabingu," uvedl v prohlášení Hromada. Asociace v prohlášení uvedla, že 185 herců, z nichž mnozí jsou nositeli Ceny F. Filipovského, nejsou v dabingu ostentativně půl roku obsazováni, někteří jsou dokonce přeobsazováni. Herecká asociace bude i nadále udělovat Cenu za celoživotní mistrovství herci a herečce, protože o tom rozhoduje prezidium Herecké asociace, nadále také zůstává členem sdružení, které Ceny Františka Filipovského organizuje.

Cenu Františka Filipovského za mimořádné dabingové zpracování televizních nebo filmových snímků animované tvorby získal dabing snímku Já, padouch II. Cenu FITESu za mimořádné dabingové zpracování hodnotného audiovizuálního díla získal snímek Marie Kroyerová, Cenu Asociace pracovníků se zvukem za nejlepší zvuk dabovaného audiovizuálního díla vybojoval film Kvartet.

Zvláštní cenu poroty za mimořádný dětský herecký výkon v dabingu získala Anna Marie Jurková za roli Marnie McBrideové ve snímku Zoo v krabici. Cenu Jednoty tlumočníků a překladatelů získal seriál Teorie velkého třesku v překladu Petra Finkouse. Udělená byla i Cena diváků za nejlepší výkon nebo dílo v dabingu, cenu získal herec Saša Rašilov. Cenu FITESu za celoživotní mimořádnou dabingovou tvorbu získala Marie Fronková.

Ocenění za nejlepší dabing se v Přelouči, kde se herec František Filipovský narodil, udělují od roku 1995. Ceny mají podle pořadatelů zlepšit kvalitu a prestiž českého dabingu a měly by být stimulem pro práci všech, kdo se na této umělecké disciplíně podílejí.



dabing herci
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%