Obezita a rakovina? Nebezpečný vztah!

Obezita a rakovina? Nebezpečný vztah!

21. 9. 2014

Světová zdravotnická organizace (WHO) již léta varuje, že obezita je jedním z hlavních zdravotních problémů ve světě. Nadbytečné kilogramy souvisejí s předčasnými úmrtími a jsou rizikovým faktorem pro kardiovaskulární choroby, cukrovku i nádorová onemocnění. Kromě toho je nadváha často spojována s četnými dalšími zdravotními problémy, jako je vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, syndrom spánkové apnoe a dušnost, astma či komplikace v těhotenství. Četné výzkumy potvrzují rovněž souvislost se závažnými změnami nálady a dokonce depresemi. Píše o tom italský deník Corriere della Sera.

"Případy obezity a metabolického syndromu (souhrnu rizikových faktorů, které vedou ke zhoršení zdravotního stavu) rostou v celém světě a stále zřejmější je souvislost mezi obezitou a rakovinou," potvrzuje profesor Antonio Moschetta z Univerzity Alda Mora v Bari a spolupracovník Institutu pro nádorová onemocnění Jana Pavla II. v Římě.

Pozor na změny stravovacích návyků

Jídlo a návyky, pokud jde o fyzickou aktivitu, mohou mít vliv na naše DNA, protože den po dni mění metabolismus organismu a normální fungování hormonů a genů a ovlivňují rovněž pravidelnou aktivitu našich buněk, které se tak nakonec mohou přeměnit v rakovinové. "Podstatné změny našich stravovacích návyků a životního stylu přispěly k nynější větší náchylnosti ke vzniku různých druhů nádorů, především prsu a tlustého střeva," uvádí profesor Moschetta.

"Zdá se však, že tu je i zřejmá souvislost s rakovinou prostaty, vaječníků, slinivky břišní, jater, ledvin a dokonce i mozku. Nabízíme rakovině možnost rozvíjet se rychleji, protože jí nabízíme ´pohonné hmoty´, které potřebuje: glukózu k výrobě energie a inzulín k šíření," říká.

Hovoří se o nebezpečné souvislosti mezi neoplazií (maligní novotvorba tkáně) a obezitou, ale hlavním viníkem je metabolický syndrom. "To je spojení nemocí a rizikových faktorů, charakterizovaný zvýšeným objemem pasu (více než 88 centimetrů u žen a více než 96 centimetrů u mužů), vysokým krevním tlakem, zvýšeným obsahem tuku v krvi, sníženou úrovní ´dobrého´ cholesterolu a zvýšením hodnot glykemie na lačno. Pokud má člověk jen tři z těchto charakteristik, trpí metabolickým syndromem a vzniká nebezpečí rakoviny (kromě diabetu a kardiovaskulárních chorob), protože se vytváří mikroprostředí příznivé pro rozvoj a šíření rakovinových buněk," zdůrazňuje profesor Moschetta.

Obézní lidé umírají na rakovinu častěji

Četné studie zdravých jedinců a osob s rakovinou, jakož i laboratorní testy jasně prokázaly, že jeden a tentýž typ nádoru se častěji rozvíjí u osob s metabolickým syndromem než u zdravých. Je jisté, že u onkologických pacientů je úmrtnost na rakoviny vyšší u toho, kdo má nadváhu a jehož objem pasu je větší, než by měl být. Metabolický syndrom v praxi zasahuje ve všech fázích nádoru, od jeho vytváření po růst, od jeho odolnosti vůči léčbě až po recidivy.

"Mastné kyseliny, cholesterol, retinoidy a vitamín D přítomné v potravinách mohou zasahovat spolu s DNA a vést k růstu rakovinových buněk, či naopak k zablokování jejich růstu. Nedávno jsme především přinesli nové důkazy o negativní úloze cholesterolu, který chorobné buňky používají jako stavební materiál pro svůj růst. V praxi to znamená, že je třeba snažit se udržet si normální váhu, pravidelně se hýbat, dodržovat zdravé stravovací návyky a omezit spotřebu potravin s vysokým obsahem tuků a cukrů," doporučuje profesor Moschetta.


obezita rakovina zdraví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.