Britové oslavují, Alžběta II.
jim vládne už šedesát let

Britové oslavují, Alžběta II.
jim vládne už šedesát let

2. 6. 2012

Ve Velké Británii začaly velkolepé čtyřdenní oslavy 60. výročí nástupu na trůn královny Alžběty II., a to s její tradiční návštěvou prestižních koňských dostihů Derby v jihoanglickém Epsomu, kde ji přivítalo na 150 tisíc lidí. Královna cestu na derby absolvovala v otevřeném autě, poté nad hlavami diváků proletěla letka Red Arrow a zazněla národní hymna. Královna je známou příznivkyní dostihů a plnokrevníci z její stáje na derby také poběží.

Kvůli délce oslav "diamantového" výročí jejího panování mají Britové o dva dny prodloužený víkend.

V neděli Alžběta II. vyrazí v doprovodu manžela prince Philipa na zvlášť upravené lodi The Spirit of Chartwell na Temži v rámci gigantické flotily tisíce plavidel, kterou prý bude ze břehů sledovat až milion diváků. Pak se budou pořádat po celé zemi společné pikniky a sousedské slavnosti – po vzoru oslav z roku 1977, kdy se jich zúčastnily miliony lidí.

V pondělí se chystá koncert před Buckinghamským palácem, ne kterém zahrají Paul McCartney, Elton John, Kylie Minogue, Jessie J, Tom Jones, Cliff Richard, Ed Sheeran nebo Stevie Wonder. V úterý bude královna na bohoslužbě díkuvzdání v londýnské katedrále sv. Pavla a na následující recepci ve Westminster Hall v parlamentu. Domů se pak vrátí v čele průvodu kočárů. Oslavy vyvrcholí, když pozdraví davy z balkonu Buckinghamského paláce.

Šestaosmdesátiletá panovnice je druhým nejdéle sloužícím britským monarchou. Překonává ji jen královna Viktorie, která převážně v 19. století vládla přes 63 let. Alžběta II. již slavila v roce 1977 stříbrné a v roce 2002 s ještě větší pompou zlaté výročí nástupu na trůn. Ale oslavy diamantového jubilea Británie zažila poprvé a naposledy v předminulém století právě s královnou Viktorií v roce 1897.

„Královna poskytla této zemi neuvěřitelnou službu. Nikdy neudělala chybný krok, je tady a ve světě velmi populární a respektovaná. Je to příležitost, aby jí lidé poděkovali,“ vzdal panovnici hold britský premiér David Cameron.

Oslavy diamantového výročí jsou pro Británii jedním ze dvou vrcholů roku. Londýn v létě zažije olympijské hry a radnice hlavního města si slibuje, že oslavy vyrovnají pokles v počtu turistů, který pravidelně před olympijskými hrami pořadatelská města zažívají.

monarchie oslava výročí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.