Heyerdahlovy dobrodružné
výpravy vybízely ke snění

Heyerdahlovy dobrodružné
výpravy vybízely ke snění

4. 10. 2014

Jeho dobrodružné expedice voněly dálkami a v mnohých podněcovaly fantazii. Stačí jen vyjmenovat: Kon-Tiki, Ra, Tigris - legendární plavidla norského dobrodruha, archeologa a cestovatele Thora Heyerdahla. Ačkoli většina jeho názorů nebyla vědci akceptována, Heyerdahl přitáhl svými neotřelými cestami zejména po oceánech světa pozornost k historii a antropologii - jeho knihy patřily k mezinárodním bestsellerům. Heyerdahl, jehož archiv byl v roce 2011 přidán do Paměti světa organizace UNESCO, se narodil před 100 lety, 6. října 1914. Zemřel v 87 letech v dubnu 2002 v Itálii.

Tento "stavitel mostů mezi národy různých ras, vyznání a politických přesvědčení" se celý život snažil potvrdit, že oceán nebyl pro staré civilizace nepřekonatelnou překážkou. I když jeho hypotézy mnohokrát ztroskotaly (někteří vědci mu vyčítali především to, že si z důkazů vybíral jen ty, které mu pasovaly do jeho představ), Heyerdahl zůstal symbolem dobrodružné sveřeposti a víry ve schopnosti předků.

Legendární Kon-Tiki a česká stopa

Do dějin se navždy zapsal legendární expedicí Kon-Tiki, jíž chtěl dokázat, že Polynésii mohli osídlit peruánští indiáni, a nikoli pouze asijské národy. To se ale nepotvrdilo. Vor z balzového dřeva Kon-Tiki vyplul z Peru v dubnu 1947 a svou pouť ukončil po asi 8000 kilometrech na polynéském útesu Raroia v srpnu 1947.

Na podporu Heyerdahlových teorií se poté vydal na plavbu Pacifikem i český cestovatel Eduard Ingriš, který po druhé světové válce žil v Jižní Americe. Oponentem se stal Bengt Danielsson, někdejší člen posádky Kon-Tiki, jenž se přiklonil k názoru, že právě Amerika byla osídlena z Asie. Heyerdahlovu hypotézu o jihoamerickém osídlení tichomořských ostrovů genové rozbory nepotvrdily.

Později se Heyerdahlova pozornost přenesla k Atlantskému oceánu, kdy se na papyrusovém člunu Ra snažil potvrdit, že tisíce let před Kolumbem mohli starověcí mořeplavci přeplout Atlantský oceán a usadit se na pobřeží Ameriky. Tuto možnost dokázal při expedici Ra II.

Patnáctimetrové plavidlo, které dostalo podle egyptského boha Slunce jméno Ra, vyplulo z Maroka v květnu 1969. Heyerdahlova posádka ale kvůli bouřkách kapitulovala po 54 dnech plavby. Norský badatel se však nevzdal. Ra II., konstruovaný jako katamarán, vyplul pak z Maroka v květnu 1970. Plavba skončila po 57 dnech v červenci 1970 u břehů Barbadosu, čímž Heyerdahl prokázal, že bylo možné pradávné spojení mezi "starým" a "novým" světem. O obou expedicích vydal knihu a natočil dokumentární film.

V dalších letech podnikal Heyerdahl další a další výpravy, ale i publikoval, přednášel, bojoval proti drancování přírody. V roce 1978 například ukázal plavbou na rákosové lodi Tigris z Iráku přes Perský záliv do Indického oceánu, že se tudy mohla šířit civilizace. Později vedl mezinárodní průzkumné expedice zejména na souostroví Maledivy v Indickém oceáně a v okolí pyramid v Túcume v severním Peru.

Zážitky z cest zpracoval do četných publikací, nejznámější z nich Ve znamení Kon-Tiki byla přeložena do více než 60 jazyků. O své zkušenosti se dělil na přednáškách po celém světě, v roce 1964 též v Praze. V Oslu zřídil muzeum Kon-Tiki, další muzeum založil i na kanárském ostrově Tenerife, kde trávil se třetí manželkou, Francouzkou Jacqueline Beerovou, poslední roky života.

Spolupráce s Pavlem, ale i nacisty

Známá je i spolupráce Heyerdahla se strakonickým technikem a experimentálním archeologem Pavlem Pavlem. Heyerdahl Pavla pozval, aby přímo na Velikonočním ostrově ověřil platnost své teorie o pohybu tamních obřích soch. V roce 1986 pak Pavel sochu za přítomnosti televizních štábů skutečně na ostrově "rozchodil".

V závěru života Heyerdahl odborníky poněkud zaskočil. Historikové se nijak nehlásí k jeho teorii, že Kryštof Kolumbus dosáhl Ameriky už jako mladý námořník na dánsko-portugalské výpravě v roce 1477, takže pak při své slavné plavbě v roce 1492 věděl, kam pluje. Rozborem dávných mýtů také Heyerdahl dospěl k názoru, že Vikingové údajně přišli na Skandinávský poloostrov před 2000 lety z oblasti od Azovského moře.

Tři roky po Heyerdahlově smrti napsal v roce 2005 v jeho biografii spisovatel Ragnar Kvam, že Heyerdahl spolupracoval s nacistickým vědcem. Podle Kvama v roce 1938 chválil "charakterní německou rasu" a při pobytu v Německu se v témže roce setkal s jedním z vedoucích nacistických vědců zabývajících se rasovou teorií Hansem Güntherem.

Thor Heyerdahl se narodil 6. října 1914 v jihonorském Larviku. Vystudoval zoologii a geografii na univerzitě v Oslu a hned po druhé světové válce se začal systematicky věnovat oboru, jímž se později proslavil. Měl pět dětí a byl třikrát ženatý. Zemřel v 87 letech 18. dubna 2002 v Itálii.

dobrodružství objevitelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...