Vyhlídka Karla IV.
je opět přístupná

Vyhlídka Karla IV.
je opět přístupná

4. 10. 2014

Vyhlídka Karla IV. nad Karlovými Vary je po rekonstrukci opět přístupná turistům. Jedna z nejstarších rozhleden v lázeňském městě byla opravena za zhruba milion korun.

Přes 14 metrů vysoká cihlová stavba v neogotickém stylu stojí uprostřed lázeňských lesů. Z prostorného základu budovy lze po úzkých točitých schodech dojít do prvního patra a pak až na věž. Schody jsou tak úzké, že údajně některým tehdejším dobře živeným radním dělalo problémy jimi projít.

Vedle Myerova glorietu, který ale není klasickou rozhlednou, je vyhlídka Karla IV. nejstarší stavbou svého druhu v Karlových Varech. Postavena byla v roce 1866 a stála tehdy 4392 zlatých. Stavba původně nesla jméno po císaři Františku Josefovi, dnešní název se vžil až po roce 1945.

Dříve byla vyhlídka zcela obklopena stromy. Část z nich ale nechaly Lázeňské lesy Karlovy Vary odstranit, aby se znovu otevřel výhled na údolí města.

rozhledny
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...