Řádná zima už nebude,
musíme zasněžovat

Řádná zima už nebude,
musíme zasněžovat

5. 10. 2014

Provozovatelé lyžařských areálů jsou nuceni investovat nejen do lanovek, ale především do umělého zasněžování. Skoro všichni žehrají na minulou sezonu, která byla podle nich velmi slabá, takže doufají především v to, že bude letos víc sněhu. Spoléhat se na to však nedá, skiareály se proto pomalu připravují na situaci, kdy sněhu bude málo, nebo nebude vůbec žádný. Přesto ceny na řadě míst zůstanou stejné, případně se zvýší jen mírně. 

Asi nejvíc peněz – téměř 100 milionů korun – utratilo před zimní sezonou největší krkonošské středisko Špindlerův Mlýn, provozovatelé rekonstruovali a modernizovali zasněžovací systém ve Svatém Petru a na Hromovce. „Podél sjezdovek bude nově téměř 70 takzvaných sněžných sprch, což zkrátí dobu zasněžování,“ řekl obchodní a marketingový ředitel Skiareálu René Hroneš. Ve Svatém Petru bude lyžařům k dispozici nový multifunkční objekt. Ceny skipasů ve Špindlerově Mlýně zůstanou stejné jako loni, jednodenní pro dospělého v hlavní sezoně bude za 750 korun. 

Skiresort Černá hora – Pec pod Sněžkou zdraží jednodenní skipas pro dospělého na 650 Kč, což je o 30 Kč víc než v minulé sezoně. Harrachov se letos zaměřil zejména na vybudování multifunkčního objektu s bufetovou restaurací, sociálním zařízením, servisem a půjčovnou sportovního vybavení. Ceník pro lyžaře tam zůstává prakticky stejný jako loni. 

Na Tanvaldském Špičáku v Jizerských horách přichystali novou, více než kilometr dlouhou sjezdovou trať. Zároveň tam ale zdraží základní celodenní jízdenka asi o deset procent, ceny v dalších velkých střediscích se budou měnit jen minimálně. Hlavní střediska v Orlických horách nechala ceny loňské sezony. V Deštném dali kolem 1,5 milionu do posílení zasněžovacího systému. 

Novinky čekají i lyžaře v Krušných horách. Úplně novou část areálu pod novou lanovkou Jáchymovská nabídne Klínovec. Další změny chystá Plešivec. 

Modernizovaný dětský lyžařský park, nové bezplatné parkoviště na Špičáku, nové sociální zázemí i skikrosová trať čeká na lyžaře v areálech na Šumavě. Oproti loňsku, kdy na Železnorudsku přibyly dva vleky, ale zřejmě změny nebudou tak výrazné. 

Také ve Skiareálu Lipno má být v této sezoně lyžování komfortnější a bezpečnější. Pro lyžaře tam za miliony korun budují nové sjezdovky. Rodiny s dětmi, které se na Lipno sjíždějí, budou moci jezdit na nové Jezerní sjezdovce dlouhé 1400 metrů s výhledem na jezero. Na šumavském Zadově po špatné loňské sezoně zbyly peníze jen na rozšíření zasněžování. 

V Beskydech nabídnou lyžařská střediska návštěvníkům služby za stejné ceny jako loni. Novinek je poskrovnu, například na Javorovém se mohou běžkaři těšit na dvojnásobnou délku běžecké stopy a turisté na Gruni na velkou saunu a venkovní koupací sudy. „Pro rozšíření komfortu ubytovaných jsme postavili novou velkou saunu. Bude v provozu společně s koupacími sudy. Budou postaveny venku a lze si v nich posedět celou zimu, je to vyhřívané,“ uvedl výkonný ředitel skiparku Gruň ve Starých Hamrech Kemal Rušitovič. 

Na Pustevnách se podle tamního vedoucího Petra Chrostka soustředí na kvalitní přípravu menších sjezdovek Lokomotiva, Malá sjezdovka a Pod Šumnou na úkor ztrátové Velké sjezdovky. „Ceny zůstávají prakticky nezměněny a nadále budeme upravovat 74 kilometrů běžeckých stop v okolí,“ uvedl Chrostek. 

Lepší vybavení pro umělé zasněžování i některé další novinky pro lyžaře slibují rovněž provozovatelé mnoha dalších areálů po celé republice, včetně těch v nižších polohách, jako jsou ty středočeské a jihomoravské. Třeba středisko Monínec u Sedlce-Prčice na Příbramsku otevírá novou zábavní dráhu s vlnkami a překážkami, takzvanou funline.

lyžování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.