Nejlepší valašský frgál
umějí péct v Leskovci

Nejlepší valašský frgál
umějí péct v Leskovci

6. 10. 2014

Tvarohový výtvor čtyřiašedesátileté Aleny Krmenčíkové z Leskovce zvítězil v soutěži o nejlepší valašský frgál. Akce je tradiční součástí gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. Nejlepší pekařka tradičního valašského koláče navázala na loňský úspěch své dcery, která soutěž vyhrála také s tvarohovým frgálem. 

Paní Krmenčíková je profesionální kuchařka, která vaří v jídelně, tam však často frgály nepeče, dělá je doma. Sama je přitom raději peče, než jí. Úspěšný recept zdědila po mamince. 

Porotci letos hodnotili 54 frgálů, loni jich bylo 98. Počet se snížil poté, co od konce loňského roku chrání valašský frgál zeměpisné označení Evropské unie. Označení "valašský frgál" mohou pro své výrobky užívat jen pekaři, kteří mají provozovnu pouze na vymezeném území. To vzniklo průsečíkem tří historických map Valašska. „Někteří pekaři se toho možná zalekli,“ uvedla vedoucí pořádajícího hotelu Lanterna Zuzana Vašutová. Podle ní však mají šanci i ti, kteří kritéria nesplňují, soutěží totiž ve speciální kategorii. 

Pravý frgál má mít v průměru 30 centimetrů, váží přibližně 600 gramů a vždy je plněn pouze jednou náplní. Nejčastěji má hruškovou, makovou, tvarohovou či ořechovou. Letošní novinkou byla náplň z rebarbory. Porotci hodnotili vzhled a chuť frgálů. „Je opravdové umění to udělat pěkně kruhové, ten okraj, aby byl rovnoměrný po celém frgálu a zároveň, aby naskočil výš a s potěrkou tvořil rovinu, to není vůbec jednoduché,“ řekl šéf poroty s příznačným jménem Ladislav Frgal. Kvalita soutěžních frgálů se podle jeho slov v posledních letech zvyšuje. 

Podle porotkyně Marie Vašutové se pečením frgálů stále zabývá dost pekařek. "Děvčata se to učí od babiček a maminek," podotkla. Nejlepší koláč letos vybírala také herečka Anna Geislerová, přestože přiznala, že raději by chutnala klobásy nebo sýry. „Doma peču, ale mám ostych z kynutého těsta, to nedělám. Peču ovocné koláče, jahodové, rybízové, štrúdly,“ dodala herečka. 

pečivo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.