Vernisáž fotografií: Pozvánka na špacírku

Vernisáž fotografií: Pozvánka na špacírku

7. 10. 2014

Již před nějakým časem zde byla pozvánka na Jeníkovu špacírku. Těm, kdo nemohli přijet nebo to mají daleko, se pokusím přiblížit sobotní atmosféru.

Sraz u školy - rodného domu malíře Jana Zrzavého v 9.00 hodin. Zdá se, že mlhavé ráno neláká k vycházkám. Malé zastavení ve sklárně hned vedle školy, kde pan majitel prochází s návštěvníky a ukazuje umění brusičů a vše, co ke sklářství olovnatého skla patří.

Já se s kamarádkami řadím k podiu. A už se schází další hloučky lidí i kolaři dorazili a očekávají, co nového vymyslela parta nadšenců "Sdružení pro záchranu domu malíře Jana Zrzavého." Jako vždy jsou připraveny tři trasy: 3 km rodinná,10 km turistická a 22 km cyklotrasa. Hlavní pořadatel se ujímá slova, pak zaznělo několik písní místních školáků a neodlučně vychází mistr ze školy. Každý rok je nějak jiný, letos bylo překvapení a to opravdu veliké. Vedle školy býval špýchar, v kterém se v roce 1805-1813 nacházel lazaret. Zemřelé pohřbívali do nedalekého lesíka, ale hroby nezůstaly, a tak na jejich počest je na místě už mnoho let jen pomníček. Nadšenci "Jeníkovy špacírky" spojili špacírku se vzpomínkou na tento lazaret a zemřelé vojáky a nazvaly jí "Napoleonovou stopou". U pamětní desky lazaretu - někteří ji viděli při setkání i60 - nás čekal kyrysník na koni, a vedl naše kroky dál k pomníku.

Sešlost byla větší, než se počítalo, a tak husím "štrůdlem" pokračujeme přes louku. Ještě malé zastavení u potoka a hurá do kopce lesem k pomníku. Tam bylo další překvapení. V malém oddychovém ležení v dobovém duchu nám markytánka nabídla čaj z kotlíku (někomu s rumem) i pečené kaštany a opodál koně i jiné dobové postavy. Bylo to všechno velmi stylové. Ještě několik fotek a už spěcháme po trase k cíli.

Přes sousední vesničku,řeku a kolem nádraží k sokolovně. Tam už čeká hudba, pečené selátko, dobré pití a také trocha kultury. Pozvání přijal vodňaský spolek PNUTÍ, který si připravil vystoupení o životě Jana Zrzavého z dostupného materiálu přátel a známých mistra. Malá sokolovna byla opravdu zaplněná do posledního místečka.

Ještě jako poslední hřeb zbývalo vyhodnotit nejlepší špacírku a pak už jen dobrá zábava. Setkání přátel a nadšenců, tentokrát nejen mistra, ale i dobových, bylo pro všechny zúčastněné úžasným zážitkem.

Kyrysník má svou uniformu, jinak díky jemu - slečně Petře Novákové, která se zúčastní historických napoleonových válek v celé republice, ale i za hranicemi - zapůjčila i další uniformy od svých. spolubojovníků. Kdo přišel, ten nelitoval. Počasí sice téměř bez sluníčka, nám přálo a tak se šlapalo dobře. Snad malá fotogalerie Vám všem napoví, jak tam bylo. Už se těšíme na další ročník. To už bude šestý.

 

Vernisáž fotografií je nová soutěž magazínu i60 o zahradní gril společnosti Mountfield. Sestavte ze svých snímků výstavu fotografií na vámi zvolené téma a pozvěte své přátele na vernisáž. Pravidla soutěže najdete zde.
vernisáž
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%