Moje vernisáž fotografií: 
Kulinářský kalendář 2015

Moje vernisáž fotografií:
Kulinářský kalendář 2015

8. 10. 2014

Vážení přátelé, přijměte prosím pozvánku na vernisáž obrázků přeshraničního kulinářského kalendáře na rok 2015. Tento projekt je, troufám si tvrdit, zcela ojedinělý – alespoň v tak malých obcích, jako je Loučim. Žije nás tady sice jen 120.

S nápadem nechat si vytisknou nástěnné kalendáře s motivy obce přišla naše starostka Jana Dirriglová před dvěma roky. Ze svého bohatého archívu jsem vybral 12 obrázků a vznikl první, zatím jen černobílý kalendář v počtu 100 výtisků. Do každé domácnosti jeden zdarma, zbytek bylo možno zakoupit na lidovou cenu 50,- Kč. Kalendáře měly úspěch, další (pro letošní rok) už byly barevné.

Volba motivu na rok 2015 už byl trochu oříšek a potom starostku napadlo udělat kalendář kulinářský. Oslovíme hospodyňky ve vsi, jestli budou ochotné připravit a hlavně umístit do kalendáře své jídlo. A poněvadž máme historickou vazbu na bavorský městys Neukirchen beim Heiligen Blut (Nové Kostely u svaté krve), pokusila se starostka oslovit tamní hospodyňky, jestli do toho půjdou s námi. Jejich souhlas byl naprosto spontánní a tak jsme určili jídla, která by měla odpovídat měsícům v roce – v únoru vztahující se k masopustu, v dubnu k velikonocům, na jaře něco zeleninového, v létě ovocného – co to bude konkrétně už jsme nechali na ženách, které se přihlásily.

Že jídla nafotím bylo každému jasné, jestli to ale zvládnu, nikoho příliš nezajímalo. Fotíš? Tak to zvládnout musíš! Tuhle tzv. produktovou fotografii jsem nikdy nezkoušel a pokazit špatnou fotkou jídlo, na němž si hospodyňky daly co nejvíc záležet… z toho jsem měl trochu obavy. A tak jsem něco nastudoval, něco zkusil doma a první téma – velikonoční nádivku – jsme fotili u nás, v Loučimi. Z možná patnácti pokusů jsme vybrali ten nejlepší a protože se obrázek docela podařil, dostal jsem novou chuť – nejen na fotografované jídlo, ale na další obrázky. Ještě tentýž den jsme nafotili chodský koláč, bylo totiž před velikonoční poutí.

Počátkem května jsme odjeli do Neukirchenu, kde v hostinci paní Voglové připravily tamní hospodyňky všech šest jídel naráz. Přinést jedno po druhém na stůl a naaranžovat byla práce našich food designérek – starostky obce, starostky Sokola a jejich šikovných dcer, takže po dvou hodinách jsme dobroty (opravdové, nikoliv ty Babicovy) mohli po jejich ohřátí ochutnat. Byly znamenité!

Další den jsme fotografovali opět v domácím prostředí – vdolky, polévku, zelné placky a medové maso a dort na titulní stranu. Koncem května jsme měli vánoce, to jsme fotili zvěřinovou sekanou a vánoční cukroví – a bylo hotovo.

Tedy nafoceno, nastala druhá fáze, čili softwarová úprava fotek pro tisk a poněvadž smyslem kalendáře bylo jídlo nejen připravit a vyfotit, ale také k němu napsat recepty, dala se do práce opět paní starostka. Zredigovala recepty a hlavně je přeložila do němčiny, protože kalendář je pochopitelně dvoujazyčný! Už hotový jsme jej prezentovali 30. srpna na velké ochutnávce v sále naší restaurace, kde se představily všechny hospodyňky z obou stran hranice. Byla přednáška o jídlech v podání ředitele Muzea Domažlic Josefa Nejdla, bylo společné fotografování, byla svíčková od našeho obyvatele profesionálního kuchaře, byla muzika – prostě bylo fajn.

Na projekt jsme získali dotaci z fondu pro regionální rozvoj EU, kalendářů s logem „Vaříme bez hranic, o to nám chutná víc“ bylo vytištěno 500. Do konce září nezbyl ani jeden! Podívejte se tedy na jednotlivé měsíce a také na pár obrázků ze závěrečné prezentace kalendáře i jídel, recepty najdete na www.loucim.cz.

 

Vernisáž fotografií je nová soutěž magazínu i60 o zahradní gril společnosti Mountfield. Sestavte ze svých snímků výstavu fotografií na vámi zvolené téma a pozvěte své přátele na vernisáž. Pravidla soutěže najdete zde.
vernisáž
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.