Případ Pavlína: příběh
první české topmodelky

Případ Pavlína: příběh
první české topmodelky

7. 10. 2014

Dramatický životní příběh první české topmodelky Pavlíny Pořízkové a její rodiny vypráví kniha Případ Pavlína spisovatelky Martiny Formanové, manželky slavného českého režiséra Miloše Formana. Kniha vyjde na konci října a do Prahy ji přijedou představit obě ženy, které žijí v USA. Křtu v knihkupectví Luxor by se 30. října měla zúčastnit také matka Pořízkové Anna, jež autorce při přípravě knihy pomáhala.

Pavlína Pořízková byla první česká modelka, která se ve svém oboru dostala na nejvyšší posty. Když jí byly tři roky, její rodiče emigrovali a šest let trvalo jejich úsilí dostat dceru z tehdejšího Československa. Poté rodina žila ve Švédsku, kde Pavlínu ve čtrnácti objevili pro modeling. Měla přes 500 titulních stránek módních časopisů a svého času nejvyšší kontrakt s kosmetickou firmou - smlouva s Estée Lauder byla na šest milionů dolarů, její tváří byla Pořízková deset let. Přehlídková mola začala zvolna opouštět v 90. letech.

"Jedná se o skutečný příběh. V něčem mi byl důvěrně blízký, a v něčem byl zas tak neuvěřitelně dramatický, že bych si ho od stolu prostě nevymyslela," říká o knize Martina Formanová.

Vyprávění začíná útěkem Pavlíniných rodičů v srpnu 1968 z Československa okupovaného vojsky Varšavské smlouvy. "Je to obrovské drama. Sám jsem netušil, co všechno rodina Pořízkových tehdy prožila. Klobouk dolů před tím vším. A velký dík Martině, že to tak poutavě napsala," řekl Aleš Lederer, majitel nakladatelství Prostor, který dosud vydal všechny knihy Martiny Formanové.

Pořízkovi emigrovali pár dní po příchodu vojsk, odjeli na motorce, bez jakýchkoli věcí. Pavlínu nechali u rodičů a věřili, že se jí podaří dostat ven. Za svou novou vlast si vybrali Švédsko, kde získali práci. V Československu jim zabavili majetek a odsoudili je za nedovolené opuštění republiky. Opakovaně žádali československou vládu, aby dceři povolila odjet za nimi, avšak bezvýsledně.

V roce 1971 zahájili hladovku, měli podporu švédských občanů i médií, ale ničeho nedosáhli. V zoufalství vyslechli nápad švédských pilotů, že dceru unesou. První pokus ztroskotal na tom, že se s Pavlínou nedomluvili, podruhé bez vědomí manžela letěla tehdy těhotná Anna. Státní bezpečnost však o akci věděla, piloty i Annu zadržela a ve snaze rozbít rodinu jí umožnila návrat k rodičům a dceři. Zastaveno bylo i její trestní stíhání.

Jiří Pořízka se znovu za pomoci švédských kolegů pokusil o únos, ale upravené automobily odhalili pohraničníci. Anna znovu žádala o vystěhování za manželem, dostala ho až v roce 1974. Pavlíně bylo tehdy devět let a otce neviděla šest let. Rodiče se ale po setkání celé rodiny brzy rozešli.

knihy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.