Senioři často zdědí
nevyhovující mobily

Senioři často zdědí
nevyhovující mobily

5. 6. 2012

Na způsob, jakým čeští senioři používají své mobilní telefony, jaké funkce preferují a které jsou jim spíše na obtíž, se zaměřil průzkum společnosti Emporia, výrobce specializovaných mobilních přístrojů pro starší generaci. Výsledky například ukázaly, že senioři mobilní telefony vnímají jako velmi důležitou psychologickou a bezpečnostní pomůcku, stejně tak jako fakt, že většinou dědí zánovní přístroje po mladších rodinných příslušnících.

Dotazníkové šetření probíhalo v rámci pravidelných školení, které seniorům pomáhají lépe porozumět funkcím jejich stávajících přístrojů. Série seminářů s názvem „Jak na mobil“ pořádá společnost Emporia ve spolupráci s nadačním fondem Veselý senior.

Věkový průměr respondentů dosáhl 70 let a více v něm byly zastoupeny ženy. "Výsledky ukázaly, že senioři od svého telefonu vyžadují především jednoduchou obsluhu a ergonomii v podobě velkých tlačítek, dobře čitelného displeje a dostatečně hlasitého vyzvánění. Naopak neocení dotykové ovládání či velké množství matoucích funkcí," uvedla společnost Emporia.

Podle dalších zjištění senioři v naprosté většině využívají pouze funkce volání a psaní SMS, dále pak budík a hodiny. Zajímavostí je, že 6 % dotázaných na svém přístroji používá i funkci fotoaparátu. Moderní technologie tudíž nejsou pro seniory tabu, musí však být účelné a snadno obsluhovatelné.

Pragmatické uvažování dotázaných potvrzuje také fakt, že jim nezáleží na vzhledu jejich přístrojů. Mobilní telefon pro starší generaci rovněž představuje nezanedbatelnou bezpečnostní pomůcku – takto jej označilo celých 44% respondentů. Negativním poznatkem je, že většina seniorů svůj současný mobilní telefon dostala darem od rodinných příslušníků. Tyto přístroje však díky jejich rozměrům a složitosti málokdy potřebám seniorů vyhovují.

mobily telefony volání
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Ke stažení

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.