Moje vernisáž: Fontánky,
vodotrysky a kašny u nás

Moje vernisáž: Fontánky,
vodotrysky a kašny u nás

12. 10. 2014

Rád bych představil na vernisáži svoji zálibu ve fotografování hezkých objektů ve spojení s vodními efekty, kde tryská nebo stéká voda. Zejména v horkých letních měsících mají vodotrysky, fontánky i kašny přijemnou funkci v ochlazování rozpáleného vzduchu ve městech. Lidé se cítí příjemněji u vodní plochy nebo alespoň u tryskající či šumící tekoucí vody v kašnách. Zejména malé děti až moc zajímá tekoucí voda. Ale ochlazení rukou  nebo i nohou je velmi příjemné. Je to náhrada za říčky a potůčky, které v řadou měst vůbec neprotékají.

U nás v České Třebové teče říčka Třebovka a několik potůčků. Ty můžete vedle vernisáže snadno navštívit a nemusíte jezdit  až za Křižíkovou fontánou stříkající v rytmu hudby do Prahy. Nebo daleko za fontánou " di Trevi " s krásnými sochami až do Říma. Alexandr Sergejevič Puškin napsal poému - básnickou povídku Bachčisarajská fontána a skladatel Boris Asafjev složil hudbu ke stejnojmennému baletu. Němý film byl natočen podle skutečného příběhu o Bachčisarajské fontáně - Fontáně slz již v roce 1909. Za Fontánou slz bychom museli jet až do Bachčisareje u Sevastopolu na Krym. A tak raději uvádím jen vlastní fotografie z Čech.

Už jsem tady napsal jeden článek o České Třebové a některé fotografie jsem rád použil i tady. Máme tu hezký park jménem Javorka, kde teče do jezírka v malých kaskádách potůček. V jezírku je malý ostrůvek s vysokým vodotryskem - jak je vidět ve fotogalerii. Zkrášlovací spolek ho zbudoval již v roce 1885 a přidal na ostrůvek kýčovitou sošku vodníka jak chytá ryby. Ale je to lepší než trpaslík. Někdy je toho zkrášlování až moc. 

Když přijedete do České Třebové vlakem nebo autobusem, tak před nádražím vlevo jsou moderní fontánky kombinované s dekorativním sklem. Voda příjemně bublá a stéká v podobných kaskádách jako v parku Javorka. Zajímavá je kašna vpravo od východu z nádraží, kde se otáčí proudem vody velká kamenná zeměkoule a okolo je řada fontánek v chodníku. Můžete se podívat na mé video. Hodně to láká děti k dotyku, aby si sáhly třeba na Afriku.

Nemá smysl popisovat detailně umístění dalších kašen a fontánek u nás. Budou stačit fotografie. Ještě jeden můj příběh z fotografování fontánek s dobrým koncem. Bylo velké horko a šel jsem fotografovat do města. Zaujalo mne malé děvčátko, které se brouzdalo v tekoucí vodě u malého umělého vodopádu. Její maminka přihlížela a bavila se s kamarádkou na blízké lavičce. Voda byla mělká a nehrozilo žádné nebezpečí. Děvčátko se vydalo pro nafukovací balónek, který jí uplaval po proudu. Jak fotopříběh dopadl se můžete podívat v části mé vernisáže.

" Běží voda běží - po kameni šustí ..... "  k vernisáži hrají o vodě Plavci zvaní Rangers " Teče voda teče - po kameni skáče.... "

 

Vernisáž fotografií je nová soutěž magazínu i60 o zahradní gril společnosti Mountfield. Sestavte ze svých snímků výstavu fotografií na vámi zvolené téma a pozvěte své přátele na vernisáž. Pravidla soutěže najdete zde.
vernisáž
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%