Ondřej Havelka, milovník
první republiky a swingu

Ondřej Havelka, milovník
první republiky a swingu

10. 10. 2014

Herec a zpěvák Ondřej Havelka, který 10. října slaví šedesátiny, je známým milovníkem jazzu, swingu a vůbec kultury z doby mezi dvěma světovými válkami. Původně působil dvě dekády v Originálním pražském synkopickém orchestru, něž v roce 1995 založil vlastní kapelu Melody Makers. Její repertoár sahá od hollywoodských muzikálů až po vrcholná čísla swingových bigbandů. Nabízí také dokonalou stylizaci: od kostýmů a účesů až po dobové způsoby. Není proto divu, že Havelka skvěle ztvárnil i pána hlavního hrdiny filmové verze Saturnina.

"První republika byl věk, který přál umění. Vše co se dělo nejen v muzice, ale i ve výtvarném umění, v literatuře, ve filmu, bylo zajímavé. Populární hudba byla středem zájmu i u tvůrců vážné hudby," tvrdí Havelka, jehož jemné a uhlazené mravy působí, jako by skutečně přišel z té doby.

Narodil se v umělecké rodině, matka je známá herečka Libuše Havelková, otec pak byl hudební skladatel Svatopluk Havelka. Jako malý se Ondřej Havelka objevil v dětských filmech a později díky Ypsilonce zamířil studovat herectví na pražské DAMU. Později se věnoval i operní režii na Janáčkově akademii múzických umění a zpěvohrám se v posledních letech stále častěji věnuje. Po režii hokejového Nagana (2004) to byly například Netopýr (2010) nebo Příhody lišky Bystroušky (2014).

hudebníci swing
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.