Vernisáž fotografií: 
Můj domov jižní Morava

Vernisáž fotografií:
Můj domov jižní Morava

11. 10. 2014

Snad každý z nás miluje svůj kraj, kde se narodil nebo místa, kam ho osud zavál. Bydlím kousek jižně od Brna. Z naší Akátové rozhledny je při jasné obloze vidět úrodný kraj kolem Pálavy, která leží uprostřed prastaré kulturní krajiny jižní Moravy.

Na jaře jsou u nás silnice lemovány alejemi kvetoucích třešní, jabloní a akátů. V zahradách i velkých sadech kvetou meruňky, broskve, višně a jablka. V létě zde brzo dozrává obilí. Na horizontech jsou vidět velké lány řepky olejky a vlčích máků ,slunečnice otáčejí hlavy za sluncem. Nedozírné vinice jsou rozsety až k rakouským hranicím a vinná réva postupně nabírá na sladkosti.

Lidé tu pracují od prvních měsíců začínajícího roku až do zámrazu, kdy se sklízí poslední hrozny. Drobní hospodáři si vyměňují zaručené recepty na nejlépe zavařené okurky, červenou řepu a jiné dobroty. Tradiční hody se svými typickými zvyky pro danou oblast, trvají až tři dny a slaví se snad i v té nejmenší vesničce. Vyšívané slavnostní kroje se dědí z pokolení na pokolení.

V rovinaté oblasti kolem Pálavy se rozprostírají Novomlýnské nádrže, kam jezdí lidé z celé republiky za vodními sporty a poměrně levnou dovolenou. Na tohle krásné místo jezdím už dvacet let. S milovníky vody a slunce zde trávíme volný čas od počínajících teplých jarních dnů, většinou až do pozdního babího léta. Nově postavený Aqualand bych však nikdy nevyměnila za přírodní zdroje vody, za atmosféru na zelených loukách, která kromě klidu a pohody skýtá neopakovatelné pohledy na Pálavu a turisty nazývaná Mušovská jezera.

Brzy ráno je Pálava v namodralém oparu a svit slunce se něžně tříští na poklidné hladině. Všude je ticho, jen kvákající žáby, zpěv ptáků a rosa, která vám zvlaží bosé nohy. Labutě a kachny vyvádějí svá mláďata. V dálce je plachetnice čekající na vítr. Neskutečná scenérie.

Vše je jiné, když je slunce nejvýš a fouká silný vítr. Vlny jsou pak velké jako na moři. Fascinující jsou okamžiky při západu slunce, kdy části Pálavy jsou bílé a vypadají jako zasněžené. Nádherná seskupení mraků se mění podle toho, odkud vane vítr. Před bouří jsou nejrozmanitější.

Žádnými slovy nelze vyjádřit, jakou krásu lze v těchto místech spatřit. Snad stisky mého fotoaparátu napoví, proč miluji kraj kolem Pálavy a jezera, která ji obklopují. Přijeďte se někdy podívat do našeho kraje. Nezklame vás v kterémkoliv ročním čase.

"Morava je krásná zem, osázená vinohradem.
Tam děvy krásné jsou něžné jak květiny,tam domov můj je jedinný.
Když slunko zapadá za vrchy Pálavy, na mládí vzpomínám, jak prchlo do dáli "...

Přidávám ještě také krátké prezentační video:

 


Vernisáž fotografií je nová soutěž magazínu i60 o zahradní gril společnosti Mountfield. Sestavte ze svých snímků výstavu fotografií na vámi zvolené téma a pozvěte své přátele na vernisáž. Pravidla soutěže najdete zde.


vernisáž
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.