Jahod bude letos málo,
úrodu poničily mrazy

Jahod bude letos málo,
úrodu poničily mrazy

4. 6. 2012

Pěstitelé jahod v Česku letos očekávají výrazně slabší úrodu než v loňském roce. Porosty totiž poškodily mrazy a jahody jsou jedním z nejvíce postižených druhů ovoce.

„Pokles sklizně odhadujeme kolem 40 procent, na Moravě ještě více,“ řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Kvůli nepříznivému počasí nemohou s velkou úrodou počítat ani mnozí zahrádkáři.

Ovocnářská unie registruje v České republice celkem 13 velkých pěstitelů jahodníku, kteří dohromady obhospodařují 81 hektarů půdy. Ve Zlínském kraji mezi ně patří společnost Vaklima z Holešova na Kroměřížsku, která jahody pěstuje na šesti hektarech. Brigádníci zde již začali se sběrem a sklízet budou dalších šest týdnů. Obvyklých výnosů, které činí až 15 tun na hektar, však letos nedosáhnou.

„Sklizeň je poznamenána mrazy, které nám přišly v únoru. Byly to arktické mrazy v rozmezí minus 20 až minus 25 stupňů po dobu tří týdnů. Porost byl značně poškozen, nechránil ho sníh a jahody vymrzly,“ povzdechl si jednatel společnosti Jaroslav Valenta. Zvyšování cen se však podle něho nechystá. Cena za kilogram výběrových jahod se nyní pohybuje kolem 110 až 120 korun, za druhou kategorii zákazník zaplatí 90 až 100 Kč.

Oči pro pláč zůstaly kvůli počasí i mnohým zahrádkářům. „Na zahrádkách ležících na otevřených planinách nebo u vody pomrzlo všechno, jahody, brambory, česnek i jablka. Navíc je strašné sucho,“ řekla předsedkyně holešovských zahrádkářů Vlasta Čablová.

jídlo ovoce - zelenina
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.