Claudius Caesar: bídná
smrt rukou manželky

Claudius Caesar: bídná
smrt rukou manželky

13. 10. 2014

Jeho handicap (mimo jiné kulhal a koktal) ho původně vyřadil ze hry o úřad římského císaře, ale zachránil mu život během nástupnického intrikaření. Protivníkům totiž nestál za pozornost. Tiberius Claudius Caesar Augustus Germanicus, známý jako Claudius, se ale nakonec římským císařem stal, protože po vraždě císaře Caliguly byl jediným přeživším následníkem z vládnoucího rodu. Po 13 letech vlády byl však stejně zabit – jeho vlastní manželka Agrippina mladší jej nechala před 1960 lety – 13. října roku 54 – otrávit. 

Claudius, který také sepsal několikadílné dějiny Kartága a Etrusků i slovník etruštiny, před nástupem do úřadu neproslul jako vojenský dobyvatel, jak bylo tehdy obvyklé. Nicméně do historie se zapsal jako císař, který římské impérium rozšířil o Británii, Mauretánii (severní Afriku), Thrákii (část Balkánu) a Lýkii (část Turecka). 

Mezi širší veřejností je dnes tento císař znám i díky své třetí manželce Messalině, proslulé nymfomance, která měla údajně běžně během čtyřiadvaceti hodin i pětadvacet milenců. S ní měl Claudius dva syny – Britannika a Octavia, ale „díky“ jeho smrti na trůn usedl jeho adoptivní syn Lucius Domitius, zvaný Nero, jehož matkou byla právě Claudiova čtvrtá žena Agrippina mladší. 

Život císaře Claudia se stal předlohou řadě uměleckých ztvárnění, například slavnému románu Roberta Gravese Já, Claudius (1934), podle něhož byl v roce 1976 natočen stejnojmenný úspěšný seriál, kde v dabingu exceloval Petr Haničinec. Claudiovu smrt zachytila ve svém románu Není římského lidu i spisovatelka Jarmila Loukotková.

starověký Řím
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.