Vernisáž fotografií: 
Moje láska a chlouba

Vernisáž fotografií:
Moje láska a chlouba

14. 10. 2014

Na samotě u lesa
mé srdéčko zaplesá.
Duše tu vždy pookřeje,
pořád se zde něco děje! 

Už je to skoro 25 let, kdy jsme s manželem zbourali starou stodolu, začali stavět chalupu na důchod a budovat zahradu. Několikrát jsme přikoupili další pozemek, až jsme se ocitli na samém okraji lesa. Bohužel zde "kraluji" už několik let sama, manžel po dlouhém boji s rakovinou podlehl.

Když byl ještě zdráv, budoval hlavně okrasnou část zahrady, já spíše tu užitkovou. Dnes je celá zahrada mým královstvím. Od jara do podzimu první ranní paprsky nakouknou do oken chalupy, mihotají mezi listy stromů a keřů, zvýrazní barevnost a já běhám bosá mokrou trávou s foťákem a snažím se zachytit tu nekonečnou škálu zelených odstínů a barevnost přírody.

Každou minutou se zahrada mění, zkracují se stíny, otvírají se květy a zbytky rosy září jako skleněné perličky. Každé ráno projdu zahradou, vše pohladím očima, popovídám si s některými rostlinkami a sem tam utrhnu rybízek, jahůdku, ostružinu, petrželkovou nať nebo rukolu...

Někdy, zejména na podzim, se za plotem vše halí do neproniknutelné mlhy, sluníčko se rozpačitě klube, a když se mlha zvedne, co na louce nevidím? Srnky, v létě i čápy. Každé roční období má své kouzlo. Na podzim, když sklidím veškerou úrodu, ostříhám víno a keře, pohrabu listí, a vše přikryji chvojím, se už těším na zimu. Bílá peřina, která schová vše živé a nechá přírodu odpočívat, vypadá jako šlehačka. V létě, zejména po pokosení trávy, mi tu poskakují zvonci, vrabčáci, sýkorky, brhlíci, konipasové,kosi,červenky, někdy i strakapoud. V zimě mám stále kolem krmítka živo. Na obloze krouží káňata,v létě občas přeletí volavky nebo čápi.

Na užitkové zahradě pěstuji vše, co potřebuji pro svou makrobiotickou stravu (viz fota mých talířů). Když se dotýkám rukama půdy, sadím mladičké rostlinky nebo pleji, broukám si melodie, cítím sepjetí s přírodou a je mi báječně. Neustále žasnu, jak je příroda moudrá, chytrá, krásná! A jsem moc šťastná, že ten malý kousek země na severní Moravě, v kraji břidlicových lomů a čistých přehrad, nekonečných lesů a pastvin plných krav, mohu opečovávat. Je mou láskou a chloubou.     

 

Vernisáž fotografií je nová soutěž magazínu i60 o zahradní gril společnosti Mountfield. Sestavte ze svých snímků výstavu fotografií na vámi zvolené téma a pozvěte své přátele na vernisáž. Pravidla soutěže najdete zde.
vernisáž
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.