Na Neckářově vánočním
albu je duet s Kubišovou

Na Neckářově vánočním
albu je duet s Kubišovou

15. 10. 2014

Zpěvák Václav Neckář po pěti desítkách let své kariéry vydává první vánoční album. Nejde však o známé vánoční písně a koledy, novinka s názvem Mezi svými obsahuje původní materiál. Autoři na desku zařadili i Neckářův duet s Martou Kubišovou s názvem Noc. Přestože spolu oba nazpívali řadu písní v kapele Golden Kids ještě s Helenou Vondráčkovou, jedná se o jejich první duet. Některé nové písně Neckář představí na prosincových vánočních koncertech.

Autorsky se na nahrávce podílela pestrá skupina skladatelů. Písně pro Neckáře napsali například Jiří Hradil (Tata Bojs, Lesní zvěř), Márdi (Vypsaná fiXa), David Dvořák (Kašpárek v rohlíku), Marek Doubrava(Hm...), Petr Kotouš či Luďek Špilauer. Nechybí ani duo Jaromír Švejdík a Dušan Neuwerth, které stojí za úspěšným Neckářovým albem Dobrý časy.

"Jedná se opravdu o výjimečnou partu mladých hudebníků, s některými jsem již spolupracoval, například s Filipem Ráczem z kapely Fíha, který mi napsal skvělou píseň Tu ruku mi dej. Jiné jsem nikdy nepotkal," řekl Neckář.

Nečekaná jména se objevují i mezi textaři, často se jedná o potomky Neckářových bývalých spolupracovníků. "Zdeněk Rytíř už bohužel nestihl žádnou píseň, ale jeden text mi napsala Alenka Rytířová, Zdeňkova dcera. Honza Fischer, syn Ivo Fischera napsal dva texty, Václav Kopta, syn Pavla Kopty, také dva, a tak jsem vlastně stále mezi svými, i když jako s autory se s nimi setkávám poprvé," uvedl Neckář s odkazem na název alba.

Přestože jsou tématem alba Vánoce, najdeme na něm řadu přesahů do mezilidských vztahů, víry, naděje nebo samoty. "Nejde o úplně tradiční desku s koledami. Je to album sice svým způsobem sváteční, ale tematicky velmi pestré," sdělil Jan Neckář, který je nejbližším spolupracovníkem svého bratra Václava.

Některé nové písně Neckář s kapelou Bacili představí na prosincových vánočních koncertech 14. prosince v Kutné Hoře a 22. prosince v pražském Divadle Hibernia. Mezi řadou hostů bude i dětský sbor Pueri Gaudentes.

Album Mezi svými vyjde 31. října, předtím 23. října oslaví Neckář jednasedmdesátiny. Při té příležitosti a jako předzvěst výročí 50 let spolupráce a prvních Neckářových nahrávek pro společnost Supraphon přichystala Pražská mincovna speciální zlaté a stříbrné pamětní medaile dle Neckářova portrétu, který navrhl Jaromír Švejdík alias Jaromír 99.

Podle vydavatelství Supraphon Neckář od roku 1965 pod její značkou prodal 7 600 700 nosičů. Úspěšnější byl v tomto ohledu jen Karel Gott, kterému v roce 1992 udělil Supraphon Diamantovou desku za 13 milionů prodaných nosičů.

hudební legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.