Jak Werichův Kat a blázen
změnil mexickou hymnu

Jak Werichův Kat a blázen
změnil mexickou hymnu

19. 10. 2014

Před osmdesáti lety, 19. října 1934, se v pražském Osvobozeném divadle konala premiéra hry Kat a blázen. K divadelní hře autorů Jana Wericha a Jiřího Voskovce napsal hudbu Jaroslav Ježek. Satirická fantazie o deseti obrazech byla karikaturou politických machinací, odehrávala se v imaginárním Mexiku mimo čas a prostor, a ve své době vyvolala značné reakce. 

Proti hře protestovalo mexické velvyslanectví, v důsledku čehož se pozměnil i původní text mexické hymny. Představení byla také často narušována útoky fašistů, kteří vytloukali okna a narušovali chod divadla. Přesto se tato ojedinělá hra dočkala celkem 115 repríz. 

Slavná éra Osvobozeného divadla začala v malostranské Umělecké besedě, kde měla v roce 1927 premiéru Vest Pocket Revue, na jejíž úspěch navázaly další hry jako Smoking revue či Kostky jsou vrženy. Na počátku 30. let se diváky hojně vyhledávané divadlo stěhovalo do paláce U Nováků ve Vodičkově ulici. Ten se stal svědkem premiér řady slavných her, včetně Balady z Hadrů, Těžké Barbory. Velmi populární byly pověstné forbíny Voskovce a Wericha, kteří vtipně glosovali aktuální politické i společenské události. Humor namířený proti nastupujícímu nacistickému režimu se stal Osvobozenému divadlu osudným. V listopadu 1938 mu byla odebrána koncese. 

Po válce se uskutečnil pokus o znovuoživení Osvobozeného divadla, to však už svých kvalit z doby první republiky nedosáhlo. Definitivně zaniklo po emigraci Jiřího Voskovce do USA v roce 1948. 

divadlo V+W
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.