Co můžeme dělat aneb
Tipy na měsíc listopad

Co můžeme dělat aneb
Tipy na měsíc listopad

1. 11. 2014

Napínavé příběhy zástupců starší generace, výlet do světa koní či výstava Bohumila Kubišty. To je jen několik tipů na nadcházející listopadový měsíc.

Projekt Paměť národa
Pokud jste o něm ještě neslyšeli, je nejvyšší čas najet si na stránky občanského sdružení Post Bellum a začít si číst. Parta mladých lidí vede unikátní soubor vyprávění starých lidí. Pamětníci vyprávějí dechberoucí příběhy, mnohé se čtou lépe než dobrodružná literatura. V databázi už jsou tisíce lidí, kteří přežili transporty, koncentráky, útisk za komunismu. Zkrátka obyčejní lidé s neobyčejnými životy. Mimochodem, ideální na chvíle, kdy člověka přepadají chmury. Po přečtení pár takových příběhů si i ten největší škarohlíd uvědomí, že žijeme ve skvělé době. Vše potřebné se dá dozvědět na www.pametnaroda.cz<http://www.pametnaroda.cz/>.

Výlet do světa koní
Ve Slatiňanech na Pardubicku je interaktivní muzeum věnované starokladrubským koním. Jde o pěkný areál, kde se dá užít hodně zábavy. Ideální tip na dny, kdy se v listopadu vyvede počasí. Dozvíte se hodně zajímavého, ale také si můžete zkusit osedlat koně, nasadit mu uzdu, vyzkoušet jak se drží opratě. I když je to jen na figuríně, je to zábava. Součástí muzea je i promítání dokumentu o seriálu Dobrá voda, který se tam natáčel.

Knížka o pozoruhodné ženě
Říká vám něco jméno Vladimíra Čerepková? Podtitul knihy o ní se jmenuje Beatnická femme fatale. Je to příběh české básnířky, která byla v šedesátých letech múzou mnoha umělců. Nakonec svůj poměrně divoký život, ve kterém se odehrály vztahy s mnnoha muži i experimentování s drogami, dožila ve Francii. Může to být příležitost k zavzpomínání si na mládí prožité v šedesátých letech. I když takhle divoké ho měl málokdo. Knížku napsala novinářka Alice Horáčková a pojmenovala ji prostě Vladimíra Čerepková.

Nový příběh od Martiny Formanové
Listopadové večery jsou pro čtení jako stvořené, takže ještě jeden tip na knihu. Martina Formanová sepsala příběh české emigrantky Anny Pořízkové. Jde o maminku jedné z nejúspěšnějších českých topmodelek Pavlíny Pořízkové, která v osmdesátých a devadesátých letech královala titulním stranám časopisů na celém světě. Kniha Případ Pavlína je příjemné a zajímavé čtení, které nás vrátí do doby sice nedávné, ale hodně odlišné od té, ve které žijeme dnes. Emigrovat či ne bylo tehdy pro mnohé velké téma k přemýšlení.

Kubišta v Ostravě
Výstavu obrazů v hodnotě desítek milionů korun se podaří vidět málokdy. Díla Bohumila Kubišty, která patří ke skvostům české moderny, jsou k vidění v Domě umění v Ostravě celý listopad i prosinec. Zavřeno je jen každé pondělí.

Vycházejí nové katalogy
Cestovní kanceláře si nás snaží předcházet a tak už v listopadu vydávají katalogy se zájezdy na léto 2015. Je dobré si jich pár prozkoumat, protože nákupy na takzvané first minute jsou o mnoho výhodnější, než když si zájezdy vybíráme na jaře či až v létě. Ale především, je v nich dostatek míst na výběr a velmi slušná nabídka hotelů vhodných pro seniory. Takže můžeme listopad trávit zkoumáním, která z cestovních kanceláří na dříve narozené myslí nejvíce.

Čas na svíčky
Listopad je pro většinu lidí smutný měsíc nejen kvůli svátku zesnulých, ale také kvůli obvykle nepěknému počasí. Je proto třeba zútulnit domovy. Právě v listopadu je ta pravá doba trávit doma co nejvíce času. Tu pravou příjemnou atmosféru navodí svíčky. Nebojte se jich, čím více tím lépe. No schválně, kdy jste naposledy večeřeli při svíčkách? Třeba to bude pro partnera, partnerku nebo pro pozvané přátele velké překvapení. Prolistujte časopisy o bydlení a designu, prosurfujte se podobnými internetovými stránkami a inspirujte se. Svíček je nabídka přímo nepřeberná a udělají i z obyčejné kuchyně místo se slavnostní atmosférou.

naše tipy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.