Parlamentní sídla budou
o svátku volně přístupná

Parlamentní sídla budou
o svátku volně přístupná

27. 10. 2014

Sídla obou komor Parlamentu budou o úterním státním svátku zpřístupněna veřejnosti. Den otevřených dveří pořádají Sněmovna a Senát při příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu. Lidé si budou moci v malostranských palácích Parlamentu prohlédnout reprezentační sály i prostory, v nichž se projednávají a schvalují zákony. 

Hlavní jednací síň, zasedací místnosti a kanceláře některých výborů Sněmovny si budou moci zájemci prohlédnout od 09:00 do 16:00. Sněmovními budovami lidi provedou pracovníci Pražské informační služby, kteří je seznámí s architektonickými zajímavostmi, historií a se současným využitím prostor. Do paláců se zájemci dostanou na zhruba hodinovou prohlídku vchodem z Malostranského náměstí. 

Od roku 1801 sloužila hlavní budova dolní komory – bývalý palác Thunů – stavům Království českého jako sněmovna, kanceláře a stavovský archiv. Zástupci českého lidu v ní 28. října 1918 vyhlásili Československou republiku. Tato událost je vepsána sochařem L. Šalounem zlatými písmeny do žulové desky na průčelí budovy v jižním portálu. Thunovský palác sloužil za první republiky jako sídlo Senátu. Předchůdcem nynější Sněmovny v něm byla Česká národní rada. 

Senát otevře návštěvníkům oba své paláce, Valdštejnský a Kolovratský. V prvním si lidé budou moci v doprovodu průvodců prohlédnout slavnostní Hlavní sál i Jednací sál, Rytířskou a Audienční síň nebo Valdštejnovu pracovnu a Prezidentský salonek. V Kolovratském paláci bude zpřístupněn Růžový a Zelený salonek, kde se scházela prvorepubliková vláda, a také jindy uzavřené nádvoří paláce. 

Volně k dispozici budou také Trčkovská galerie a senátní výstavní síň i Valdštejnská zahrada. Senát bude mít otevřeno od 10:00 do 17:00, poslední třičtvrtěhodinová prohlídka Valdštejnského paláce začne v 16:00. Všechny prohlídky jsou bezplatné. 

Sněmovna i Senát pořádají dny otevřených dveří dvakrát ročně, 28. října a 8. května. Letos na Den vítězství navštívilo dolní komoru zhruba 1240 lidí, horní komoru na 2500 lidí. 

státní svátek
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...