Drážďany se těší přízni
Čechů, hlavně před Vánoci

Drážďany se těší přízni
Čechů, hlavně před Vánoci

10. 11. 2011

Saské Drážďany lákají v posledních letech stále více Čechů. Kromě památek a jednodenních výletů za nákupy se jejich rostoucí přízni těší také tradiční předvánoční trhy. Na ty i letos město vábí svou zimní reklamní kampaní, která se kromě Němců zaměřuje právě na obyvatele nedalekého Česka. Pro ně jsou o nadcházejících adventních víkendech připraveny posílené železniční spoje mezi Ústím nad Labem a saskou metropolí.

Od roku 2005 zaznamenávají Drážďany podle městských statistik každoročně dvouciferný procentuální nárůst českých návštěvníků. Tento trend pokračoval i v letošním prvním pololetí, kdy do "Florencie na Labi", ležící ani ne hodinu jízdy od českých hranic, zavítalo o devět procent více Čechů než ve stejném období loňska. V počtu přenocování byl přírůstek dokonce dvanáctiprocentní.

Nejvíce bývá čeština v Drážďanech slyšet právě na konci roku, kdy lákají na předvánoční nákupy a tradiční adventní trhy plné regionálních kulinářských specialit a dřevěných ozdob z Krušnohoří. Tím nejznámějším a údajně i nejstarším v celém Německu je Striezelmarkt (vánočkový trh), který stojí v centru také letošní zimní reklamní kampaně města, jež má přivábit další návštěvníky i z Česka.

„Po loňském úspěchu vánočních Drážďan u našich českých jsme letos kampaň ještě rozvinuli," tvrdí Bettina Bungeová, šéfka společnosti Dresden Marketing, která reklamu na starosti. Sází hlavně na upoutávky v českém tisku a na oslovování českých dopravců. Do provozu byly uvedeny také webové stránky o Drážďanech v češtině mesto.drazdany.info.

Na svou letošní zimní reklamu saská metropole vyčlenila celkem 100 000 eur (přes 2,5 milionu Kč). Že se předvánoční zacílení na Čechy Drážďanům vyplácí, potvrzuje statistika města, podle níž v prosinci 2010 vzrostlo množství českých návštěvníků v porovnání se stejným měsícem předchozího roku o 40 procent a počet přenocování o téměř 25 procent.

Podle Bungeové jsou předvánoční Drážďany zajímavé hlavně pro jednodenní české turisty. Zejména pro ně budou k dispozici zvláštní vlaky na trase Ústí nad Labem-Drážďany vypravované o adventních víkendech. Po loňské premiéře těchto spojů v několika dnech budou letos jezdit každou adventní sobotu a neděli, a to vždy jedna souprava dopoledne do Saska a odpoledne zpět do Ústí.

„Vzniklo to ve spolupráci Českých drah a Deutsche Bahn, protože běžnými vlaky bychom asi ten počet cestujících, co jezdí v tenhle čas do Drážďan, nestihli odvézt,“ vysvětluje mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Každý adventní vlak má podle něj kapacitu asi 400 míst a už loni byly tyto spoje hojně využívány.

Jízdenka na ně podle Štáhlavského platí také jako lístek na městskou dopravu v Drážďanech i na tamní příměstské vlaky, jimiž si Češi mohou udělat výlet například do Míšně nebo na zámek Moritzburg, známý z pohádky Tři oříšky pro Popelku. „Do Drážďan samozřejmě jezdí každé dvě hodiny vlaky EuroCity a zhruba co hodinu přes hranici z Děčína do Bad Schandau regionální motorák, který navazuje na rychlíky z Prahy a v Bad Schandau na S-Bahn,“ doplnil mluvčí další možnosti, jak se po kolejích dostat do saské metropole, která se na konci listopadu převlékne do vánočního.

Drážďany nákupy slevy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%