Věžové domy Kladno-Rozdělov,
moje hezká vzpomínka z mládí

Věžové domy Kladno-Rozdělov,
moje hezká vzpomínka z mládí

3. 11. 2014

Moje vzpomínky sahají až do 50 let minulého století, do města Kladna a jeho okolí.

Na Kladně jsem se nejen narodila, ale poblíž, v malé vesničce, jsem strávila několik dětských let. Dvakrát týdně jsem jezdila s babičkou do Kladna a byl to pro mě nejen výlet, ale vždy i velká událost. V cukrárně na rohu jsem dostala kakao a věneček, u fotografa mě vyfotili. Také jsem při našich výletech měla možnost vidět vyrůstat věžové domy v Kladně - Rozdělově. Rozdělov byla původně malá, samostatná vesnička, ale později splynula s Kladnem a stala se jeho nedílnou součástí. 

Jako malé holce mi výstavba domů nic neříkala, ale dnes, po mnoha a mnoha letech se vracím ve vzpomínkách a vybavuji si ten několikaletý ruch a práci dělníků na stavbě unikátních domů, které zde byly, jak jsem se později dozvěděla, postaveny jako domy kolektivní, pro rodiny horníků a hutníků v duchu funkcionalistické tradice prvorepublikové výstavby.

Architekti, p. Josef Havlíček, Karel Filsak a Karel Bubeníček se nechali pravděpodobně inspirovat chicagskými mrakodrapy. Domů je zde šest, mají třináct pater. Tvoří je železobetonový skelet s keramickým obkladem. Pod domy jsou dva suterény s bývalými protiatomovými kryty, spalovnou odpadků a záložním agregátem. Jsou zde prádelny a žehlírny. Vstupy tvoří reprezentativní hala a pak následuje 77 bytů s unikátním vytápěním SPROTOP (vytápění ve stropech a stěnách bytů). Po stranách každého vchodu z ulice jsou krásná domovní glazovaná znamení s motivem zvířat, mající průměr kolem 1 m. V domech č. 2955 a 2960 byly již při stavbě zřízeny železobetonové pozorovatelny s průzory na všechny světové strany. Poblíž domů směrem k lesu jsou pak patrné nouzové výlezy z kapacitních krytů pro zdejší obyvatele.

Dnes jsou domy prohlášeny za kulturní památku, žijí zde většinou senioři. Mezi pátým a šestým věžovým domem se nachází  náměstí J. Masaryka a zde stojí obchodní dům "Siréna" (dnes mu místní říkají  "Rozdělov"). Byl postavený ve stejném časovém období jako domy.

Často do obchoďáku "Siréna" zajdu a vzpomínám, jak jsme zde s mojí babičkou kdysi nakupovaly. Čas se zastavil, ani nedýchám, jsem opět malou holčičkou a vidím svou babičku i staré Kladno stále před sebou. 

architektura bydlení
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.