Kácení stromů u chat
má méně přísná pravidla

Kácení stromů u chat
má méně přísná pravidla

1. 11. 2014

Od nynějška je možné bez povolení kácet ovocné stromy také u chat, v zahrádkářských koloniích nebo na veřejných prostranstvích. Naopak nově bude potřeba povolení pro kácení větších neovocných stromů na jakémkoli pozemku, ačkoli původně mohli lidé třeba u rodinných domů pokácet cokoli.

Vyhláška o ochraně dřevin podle ministerstva životního prostředí po loňském uvolnění předpisů výrazně diskriminovala majitele rekreačních objektů či zahrádkáře. „Nemohli kácet žádné dřeviny, kdežto v zahradách, které byly definovány jako pozemek u rodinného či bytového domu, stavebně oplocený a nepřístupný veřejnosti, bylo možné kácet všechny dřeviny bez povolení,“ uvedl náměstek ministra pro legislativu Vladimír Mana. Kvůli nejasnosti předpisů prý značně ubylo zeleně. „Obdrželi jsme mnoho stížností od veřejnosti i měst a obcí. Vyhláška vyvolávala také mnohé sousedské spory a úřadům přibylo administrativy,“ doplnil. 

Po úpravách tak bude vyhláška umožňovat kácení ovocných stromů ve všech zahradách. U neovocných dřevin, tedy okrasných či cenných stromů, budou naopak předpisy přísnější. I majitelé rodinných nebo bytových domů budou muset u stromů s kmenem o obvodu přes 80 centimetrů ve výšce 1,3 metru nad zemí požádat o povolení ke kácení. Ministerstvo ale oznámilo, že za žádost nebude nutné platit žádný poplatek a úřady budou o povoleních rozhodovat do 30 dnů. 

chaty a chalupy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.