Řešte své problémy přímo
s lékařem v BENU Academia

Řešte své problémy přímo
s lékařem v BENU Academia

3. 11. 2014

Existuje mnoho zdrojů, kde hledat rady a tipy na vše možné, ale ne vždy máte jistotu, že jsou ověřené a správné. Někdy je proto lepší vyhledat přímo odbornou pomoc. Ve zdravotnictví a farmacii to platí dvojnásob.

Trpíte na bolesti hlavy či zad? Máte teplotu, rýmu nebo dlouhodobý kašel? Nepamatujete se, kdy jste se naposledy v noci v klidu vyspali a nemuseli vstávat na toaletu? Trápí vás často žaludeční potíže? Ať máte potíže jakékoliv, je důležité vědět, jak se před nimi chránit, jakými přípravky je léčit a kdy vyhledat odbornou lékařskou pomoc.

To vše se dozvíte v rámci projektu vzdělávacího projektu BENU Academia. Jeho cílem je ukázat široké veřejnosti, že lékárna není jen „prodejna léků“ a lékárníci nejsou jen „prodavači“. Lékárna je důležitou součástí celého zdravotnického systému. Díky tomuto projektu se pacienti blíže seznámí s lékárenským provozem. „Vůbec první seminář proběhl 13. 6. 2013 na poliklinice v Plzni. Byl hodně úspěšný. Mnoho zákazníků lékárny nám ještě dlouho po jeho konání děkovalo za účast na semináři s tématem Bolest zad a její léčba,“ vzpomíná Mgr. Renata Chourová, vedoucí lékárny Plzeň, a dodává, že přednášející vybírá vždy vedoucí lékáren z řad lékařů, aby byla zaručena kvalita a odbornost seminářů.

V současnosti se BENU Academia nachází v prostorách lékáren v Hradci Králové, Jičíně, Otrokovicích, Plzni, Praze (zde na čtyřech místech), Příbrami a další se plánují (Brno, Prachatice a Chrudim). „Za sebe i za personál naší lékárny mohu po téměř dvou letech fungování BENU Academie s radostí říci, že se tyto semináře staly běžnou součástí naší práce a umožňují nám lepší kontakt se zákazníky a pacienty, kterým zároveň můžeme dalším způsobem pomáhat s jejich zdravotními problémy,“ říká Mgr. Renata Chourová.

Co tento projekt pacientům nabízí?

BENU Academia nabízí bližší seznámení se vznikem, průběhem a léčbou vybraných zdravotních problémů. Nabízí možnost se na tyto problémy zeptat přednášejícího lékaře osobně a zcela zdarma.

Pro koho je BENU Academia určená?

Pro širokou veřejnost, která má zájem dozvědět se zdarma více informací o různých zdravotnických tématech, jež na seminářích probíráme. Nejbližší plánovaný seminář naleznete zde.

Jak to všechno začalo?

Prvním krokem bylo ověření u SÚKL (Státní ústav pro kontrolu léčiv), zda je v prostorách naší lékárny možné uskutečňovat semináře pro veřejnost. Ten potvrdil, že zde můžeme zřídit oddělení pro poskytování lékových informací a v jeho rámci tyto akce pořádat. Po vybudování seminární místnosti jsme tak mohli začít s volbou tématu pro první seminář. Sledovali jsme, s jakými zdravotními problémy se u našich pacientů setkáváme nejčastěji a nakonec jsme jako první zvolili téma Bolest zad a její léčba.

Na základě čeho vybíráte témata?

Témata se snažíme vybírat s ohledem na zákazníky lékáren BENU (podle toho s jakými zdravotními  problémy nejčastěji do lékáren chodí). Sledujeme aktuální dění ve společnosti na základě kterého volíme další témata – například jsme do přednášek zařadili téma pod názvem Prevence rakovina tlustého střeva, protože je s tímto onemocněním Česká republika na prvním místě v Evropě. Anebo téma Správná ochrana před UV zářením, které je v Česku také stále opomíjené.

Které téma mělo největší úspěch?

Poruchy spánku a jejich léčba. Toto téma je jedním z nejúspěšnějších za poslední rok. Pravidelně jej opakujeme ve všech lékárnách BENU, ve kterých provozujeme BENU Academii.  Další oblíbená témata jsou například Artróza – prevence a léčba, První pomoc – návody, doporučení a Osteoporóza – prevence a léčba.

Jaká zajímavá témata nás v blízké době čekají?

Nyní na podzim plánujeme Prevenci a léčbu infekcí horních cest dýchacích u dětí, Astma – možnosti léčby, Chronická a akutní bolest – možnosti léčby a spoustu dalších.

Jak se mohou lidé do projektu přihlásit?

Telefonicky nebo přímo v lékárně BENU. V plánu je i možnost přihlášení se přímo na webových stránkách www.benu.cz.

 

Mgr. Renata Chourová
Vystudovala Farmaceutickou fakultu UK v Hradci Králové. Od roku 1996 pracovala jako lékárnice BENU a od roku 2010 působí jako vedoucí lékárny BENU v Plzni. Od roku 2013 má na starosti vzdělávací projekt BENU Academia.

Lékárny Benu léky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.