Slapská přehrada láká
i chrání nejen Pražany

Slapská přehrada láká
i chrání nejen Pražany

7. 11. 2014

Na Slapy míří lidé hlavně za koupáním nebo rybolovem. Přibývá ale i těch, kteří si tam pronajímají obytná plavidla a vyrážejí na několikadenní plavby nebo s loděmi jen kotví u břehu a využívají je jako hotel či rekreační chatu. Slapská přehrada, třetí stupeň Vltavské kaskády, která je pátou nejobjemnější nádrží v Česku, byla otevřena přesně před 60 lety, 7. listopadu 1954.

Slapská nádrž je hojně vyhledávána k rekreaci díky dobré dostupnosti z Prahy a čistší i teplejší vodě, než má například nedaleký Orlík. Současná nabídka pro rekreanty má však i své zápory - například nedostatek solidních restauračních zařízení blízko u vody.

Jezero přehrady o objemu 270 milionů kubíků a s rozlohou 11,6 hektarů je vytvořeno betonovou gravitační hrází o výšce 65 m. Jezero je dlouhé 44 kilometrů a dosahuje až k obci Kamýk nad Vltavou, kde se pak nachází další stupeň Vltavské kaskády, přehrada Kamýk. Vodní hladina na Slapech je nyní o 35 metrů výš než původní koryto Vltavy.

První návrhy na vybudování přehrady spadají již do první republiky, přípravné práce ale začaly až v červenci 1949. Na 360 metrů dlouhý obloukový tunel pro převedení vody od staveniště se začal plnit v únoru 1951 a v roce 1952 začala stavba samotné přehrady. Napouštění pak začalo v dubnu 1954, v červenci 1954 zachránily Slapy před povodní Prahu, když zachytily v téměř prázdné přehradě valící se masy vody. Turbíny byly zprovozněny v roce 1955 a celá výstavba díla skončila v roce 1957. Na těleso hráze bylo zapotřebí 374 320 kubíků betonu.

Na hrázi se nacházejí čtyři korunové přelivy o šířce 15 m, které dokážou převést až 3000 metrů krychlových vody za sekundu. Průměrný průtok je 84,7 kubíků za sekundu. Na stoletý průtok, který činí 2503 kubíků za sekundu, není přehrada stavěná, v historii ho zažila jen jednou, při katastrofálních povodích v roce 2002. Tehdy zde průtok dosahoval 3100 kubíků za sekundu, vodní dílo jej ale přežilo bez větších potíží.

Vodní elektrárna, která se nezvykle nachází v tělesu hrázi byla vybavena třemi Kaplanovými turbínami o výkonu 144 MW. Průměrná roční výroba je kolem 300 GWh. Elektrárna byla v letech 2010-2011 rozsáhle zmodernizována, což zvýšilo výroby elektřiny asi o deset GWh za rok.

Před zatopením nádrže byl proveden podrobný průzkum dotčeného území a řada drobných historických objektů se přesunula nad úroveň zátopové čáry. Je to i případ sloupu z roku 1643 a sochy svatého Jana Nepomuckého z roku 1722, který měl sloužit k ochraně plavců. Památky připomínají také pokusy o splavnění bývalých nebezpečných Svatojánských proudů a úpravy řečiště prováděné v 17. století strahovským opatem Kryšpínem Fukem z Hradišťka.

stavba
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.