Rožnovský skanzen
vystavuje fotky Karpat

Rožnovský skanzen
vystavuje fotky Karpat

5. 11. 2014

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm připravilo společně s ministerstvem životního prostředí venkovní výstavu na téma Karpaty. "Panely s fotografiemi a informacemi o přírodě v Česku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku, na Slovensku, v Srbsku a na Ukrajině jsou vystaveny před objektem Sušáku," řekla mluvčí muzea Petra Valíčková.

Karpaty jsou nejrozsáhlejším horským pásmem v Evropě. Jejich průměrná nadmořská výška je 850 metrů, mají i dvoutisícové vrcholy, především na Slovensku a v Rumunsku. Nejvyšším je Gerlachovský štít ve Vysokých Tatrách. Do České republiky zasahuje východní část Karpat, patří do ní Beskydy, Chřiby nebo Pálava.

"V Karpatech lze najít zástupce jedné třetiny všech evropských druhů rostlin a poloviny druhů savců. Žijí tu vedle sebe obři i trpaslíci, největším karpatským savcem je zubr, který může být až dva metry vysoký a vážit jednu tunu. Tím nejmenším je netopýr hvízdavý, je velký přibližně jako palec a váží pouhé čtyři gramy," uvedla Valíčková.

Sedm zemí, kterými Karpaty procházejí, začalo spolupracovat, v roce 2003 podepsaly Karpatskou úmluvu. Jejím cílem je přeshraniční spolupráce, zlepšení kvality života obyvatel, posílení místní ekonomiky a ochrana přírodního a kulturní dědictví. Letos začalo tříleté předsednictví České republiky. V rožnovském skanzenu se nyní sejdou české subjekty, které jsou do úmluvy zapojeny.

Jednou z akcí, na které země spolupracovaly, byl například Karpatský redyk, při kterém loni pastevci hnali stáda ovcí z Rumunska až na Valašsko. Redykem se dříve nazývalo vyhánění ovcí na pastvu.

výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.