Skipasy zdraží jen tam,
kde vlekaři investovali

Skipasy zdraží jen tam,
kde vlekaři investovali

10. 11. 2011

Výrazného zdražování skipasů se letos návštěvníci tuzemských hor bát nemusejí. Podle předsedy Asociace lanové dopravy (ALDR) Jakuba Juračky vzrostou ceny vleků jen u lyžařských středisek, která v letošním roce výrazně investovala do rozšiřování tratí a lanovek. Jednodenní skipasy ve většině areálů lyžaře vyjdou od pěti set do šesti set korun. Nejdražší bude jednodenní skipas za 700 korun pro dospělou osobu ve Skiareálu Špindlerův Mlýn.

Většina vlekařů drží ceny služeb na stejné úrovni třetím rokem. Za tuto dobu se ale výrazně zdražily vstupy. „Vzrostly například ceny energií, chystá se zvýšení daně z přidané hodnoty. Provozovatelé areálů do rozšiřování lanových tratí a sjezdovek v letošním roce celkem investovali zhruba 700 milionů korun, tedy asi polovinu částky, kterou na investice dali v loňském roce,“ řekl Juračka.

Nejvíce meziročně vzrostly sazby v lyžařském středisku na Červenohorském sedle, kde se průměrná cena jednodenních lyžařských pasů zvýšila zhruba o čtvrtinu. Jednodenní skipas zde pro dospělého lyžaře nově vyjde na 500 korun. O stokorunu podraží i jednodenní permanentka pro dospělé ve Skiareálu Rokytnice nad Jizerou - Horní Domky. Za jednodenní lyžování zde zájemci zaplatí 690 korun.

Někteří provozovatelé lyžařských středisek naopak ceny meziročně snížili. Podle materiálů ALDR zlevnil dětské jednodenní skipasy o 85 korun na 390 korun areál v Harrachově, 50 korun letos ušetří dospělý návštěvník areálu Kouty nad Desnou.

Na změnu se lyžaři musejí připravit i v případě televizního sněhového zpravodajství. Program Panorama, který divákům zprostředkovává záběry panoramatických kamer ze zimních středisek, bude druhý program České televize nově vysílat od 8:00 do 8:55. Kamer také přibude, v letošním roce budou snímat celkem 41 zimních středisek.

V Česku je nyní 460 provozovatelů lyžařských areálů. Dohromady spravují celkem 1400 vleků a lanovek.

lyžování sport
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.