ČT uvede nové díly
cyklu České století

ČT uvede nové díly
cyklu České století

6. 11. 2014

Česká televize uvede do začátku prosince čtyři nové díly historického cyklu České století. Další epizody oblíbené série se zabývají nejnovějšími dějinnými událostmi Československa od sovětské okupace po rozpad státu.

Prvních pět dílů série bylo odvysíláno loni. Stejně jako nové epizody je natočil režisér Robert Sedláček na základě scénáře spisovatele Pavla Kosatíka.

"Je to určitě jeden z největších počinů posledních let, který v České televizi vznikl," poznamenal ředitel programu České televize Milan Fridrich. "Jsem rád, že se tu podařilo, co tu dlouhou dobu chybělo. To znamená vzít moderní dějiny a nějakým způsobem je zpracovat v dramatické rovině s vysokou profesionalitou a s vysokou hodnověrností toho, jak se události odehrávaly," dodal.

Podle Sedláčka bylo z nové série nejtěžší natočit díly týkající se sovětské okupace v srpnu 1968 a událostí před rozpadem Československa. "Nejtěžší bylo zvolit jazykový klíč, jakým způsobem budou mluvit Rusové, kteří byli ve skutečnosti Ukrajinci, protože Brežněv byl Ukrajinec. Jakým způsobem budou mluvit Češi s nimi, protože největší část se odehrává v Moskvě," řekl Sedláček. V zájmu zachování tempa bylo nakonec rozhodnuto, že Rusové mluví rusky a Češi česky a byli vynecháni tlumočníci.

V případě rozpadu federace zase autoři řešili, jak vylíčit dějinné okamžiky, o kterých stále není zcela jasné, jak se udály. "Hledal jsem, aby to bylo nějakým způsobem dramatické a zároveň abych nevytvářel nějaké umělé konflikty, které třeba ani nebyly," poznamenal režisér. Obával se, aby vylíčení symbiózy mezi Václavem Klausem a Vladimírem Mečiarem nesklouzlo do frašky. "Nakonec to není dramatický souboj dvou světů, ale živočichopis," podotkl. Nejlépe se mu režíroval rok 1976 a 1989, protože tam sledoval vývoj Václava Havla z rozevlátého disidenta do kalkulujícího státníka.

Obsazením rolí politiků, které má většina diváků stále v živé paměti, se Sedláček dlouze netrápil. "Klause jsem věděl hned, že to bude hrát můj dvorní herec Jaroslav Plesl," řekl. Do role Havla obsadil Marka Daniela.

První díl Česká televize odvysílá v neděli 16. listopadu od 20:00, další části budou následovat ve stejných časech s týdenním odstupem. K 25. výročí Sametové revoluce budou všechny čtyři filmy zdarma uvedeny v kině Světozor v Praze, v kině Art v Ostravě a v divadle Husa na provázku v Brně.

Režiséra Sedláčka v minulých dnech kromě dokončování Českého století zaměstnala i kritika, která se na něj snesla poté, co si přišel pro vyznamenání na Pražský hrad 28. října ve fleecové mikině. "Já když můžu, tak si život zkomplikuji," poznamenal k záležitosti Sedláček. Víc se už k záležitosti vracet nechtěl.

Česká televize
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...